ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση» στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 120 τραυματίες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση

«Κόλαση» στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 120 τραυματίες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση
Twitter: Página 13

Αφγανιστάν: Σοκάρουν οι εικόνες από την τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν οι ΗΠΑ πίσω από την αιματηρή επίθεση

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τη στιγμή που πλήθος κόσμου επιχειρούσε να φύγει από το Αφγανιστάν.

Λίγα λεπτά μετά σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε ξενοδοχείο της Καμπούλ κοντά στο αεροδρόμιο και στην περιοχή επικράτησε χάος, με τις εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων να σοκάρουν.

Σε πάνω από 40 ανέρχονται οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στη διενέργεια έκτακτης σύσκεψης, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και πως υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες.

Οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σοκαριστικές. Κόσμος με ρούχα να είναι λερωμένα από το αίμα, πολίτες που τρέχουν να σωθούν και μεταφέρουν τραυματίες, είναι μερικές από τις εικόνες που βλέπουμε λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις.

Η στιγμής της δεύτερης έκρηξης:

Το συμβάν έγινε μερικές ώρες μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων για αυξημένη απειλή από τον «βραχίονα» του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Μια ώρα πριν από την έκρηξη, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωνε «θα προχωρήσουμε την αποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μέχρι το τέλος της αποστολής».

Προσοχή, οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές:

Φόβος για νέες επιθέσεις στην Καμπούλ - «Εκατοντάδες τρομοκράτες του ISIS-K είναι εδώ»

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Νωρίτερα, η Τζάκι Χάινριχ, δημοσιογράφος του «Fox», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, πως οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ίσως συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος επικαλούμενη ανώνυμη πηγή έγραψε στο Twitter ότι «εκατοντάδες ISIS-K βρίσκονται στην περιοχή, οι επιθέσεις πιθανόν να συνεχιστούν».

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS είναι υπεύθυνος για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ αλλά και άνθρωπος που ήταν στο σημείο, σύμφωνα με το Politico. Η επίθεση έγινε στην πύλη Άμπεϊ, όπου το προσωπικό των ΗΠΑ υποδεχόταν Αμερικανούς πολίτες έτσι ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το Αφγανιστάν. Τέσσερις πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν τα γεγονότα.

Φόβοι και από Αμερικάνους αξιωματούχους

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν - 31η Αυγούστου - ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πριν από λίγο φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει τις δύο εκρήξεις

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε και τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

«Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε ο Μαρτινόν στο Twitter.

Ταλιμπάν: Κινδυνεύουμε και εμείς από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες 12 ημέρες οι δυτικές χώρες έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν περίπου 100.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους. Παραδέχονται όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα μείνουν πίσω μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του μήνα.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η έκρηξη φαίνεται ότι ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην Καμπούλ είδε πολλούς τραυματίες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να περιμένουν έξω από ένα νοσοκομείο για να τους λάβουν τις πρώτες βοήθειες.

Το στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τραυματιών. «Οι φρουροί μας (στο αεροδρόμιο) διακινδυνεύουν επίσης τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν και αυτοί την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Καταγγέλλοντας μια «τρομοκρατική επίθεση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και, λόγω της κατάστασης, αναβλήθηκε για λίγες ώρες η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (Cobra).

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Sputnik, Fox News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Φόβος για νέες επιθέσεις στην Καμπούλ - «Εκατοντάδες τρομοκράτες του ISIS-K είναι εδώ»