ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολεμική Αεροπορία των Ταλιμπάν: Οι Ισλαμιστές ειναι πιο ισχυροί από το 1/3 των χωρών του ΝΑΤΟ

Η Πολεμική Αεροπορία των Ταλιμπάν: Οι Ισλαμιστές ειναι πιο ισχυροί από το 1/3 των χωρών του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ κληροδότησαν στους Ταλιμπάν μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη από ο,τι διαθέτουν πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος.

Οι Ταλιμπάν διαθέτουν πλέον μία πολεμική αεροπορία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μερικανικά ελικοπτέρα και επιθετικά αεροσκάφη. Αυτό σημαίνει οτι έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 10 μεγάλα αεροδρόμια από το Μπαγκράμ έως το Μαζάρ-ι-Σαρίφ και σήμερα επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο Black Hawk αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων, για να κάμψουν τους θύλακες αντίστασης που συναντάνε στην κοιλάδα Παντζσίρ.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται να διέταξαν τα στρατεύματά τους να κυνηγήσουν πιλότους από τη διαλυμένη Αφγανική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι έλαβαν δαπανηρή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και έμαθαν να πετάνε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα υψηλής τεχνολογίας.

Το «διαμάντι στο στέμμα», το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, καταλήφθηκε την Τρίτη από τους τζιχαντιστές που εθεάθησαν να μπαίνουν στο πιλοτήριο ενός μεταγωγικού αεροσκάφους Hercules αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία διέθετε 167 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 108 ελικοπτέρων και 59 αεροπλάνων, σύμφωνα με επίσημη επιθεώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου. Πριν από την πτώση της Καμπούλ, το Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε ότι 46 αφγανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων, είχαν φτάσει στη χώρα προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

tal.jpg
Tαλιμπάν στο πιλοτήριο ενός C-130 HerculesDaily Mail

Ο διοικητής της αποστολής εκκένωσης των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα απενεργοποίησαν 73 αεροσκάφη προτού τελικά φύγουν από τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν κατέσχεσαν έως και 48 ιπτάμενα μέσα, αν και δεν είναι σαφές πόσα από αυτά είναι αεροπλάνα και πόσα ελικόπτερα.

Παρ 'όλα αυτά, οι Ισλαμιστές διαθέτουν περισσότερη αεροπορική δύναμη από τα 10 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων: Αλβανία, Βοσνία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία. Πιστεύεται ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 48 αεροσκάφη τα οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είτε δεν μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν είτε να τα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι οι τρομοκράτες έχουν μια αεροπορική δύναμη που είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από αυτή των 10 ΝΑΤΟικών χωρών. Στην κορυφή του ΝΑΤΟ βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερα από 13.000 αεροσκάφη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 1.057, η Τουρκία με 1.056, η Ιταλία με 876 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 738.

H αεροπορική δύναμη των Ταλιμπάν σε σχέση με τις χώρες του ΝΑΤΟDaily Mail

Δεν είναι σαφές πόσους πρώην πιλότους κατάφεραν να στρατολογήσουν οι Ταλιμπάν, ωστόσο, ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα έδειξε μια ομάδα μαχητών να πετάνε με ένα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος Mi-17. Είναι απίθανο ένας ερασιτέχνης να καταφέρει να απογειώσει ένα τέτοιο ελικόπτερο, πόσο μάλλον να μπορεί να το προσγειώσει.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της 30ης Ιουνίου από τον Αμερικανό Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (Sigar), η Αφγανική Αεροπορία είχε 43 ελικόπτερα MD-530, 33 Black Hawk, 32 Mi-17, 33 προωθητικά αεροσκάφη C-208, 23 A -19 αεροσκάφη ελαφρών επιθέσεων και 3 αεροσκάφη Hercules C-130.

Ένα μεμονωμένο ελικόπτερο Black Hawk κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα αεροσκάφος μεταφοράς Hercules κοστιζει 14 εκατομμύρια δολάρια. Αν και πολλά από τα αεροπλάνα απογειώθηκαν πριν καταληφθούν οι διάδρομοι, οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι δεν πέταξαν όλα.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων από το BBC αποκάλυψε ότι έξι ημέρες μετά την κατάληψη του αεροδρομίου της Κανταχάρ από τους Ταλιμπάν, υπήρχαν πέντε αεροσκάφη - τουλάχιστον δύο ελικόπτερα MI -17, δύο Black Hawk και ένα τρίτο αγνώστου ταυτότητας ελικόπτερο.

Περίπου ένα μήνα πριν την κατάληψη της αεροπορικής βάσης, εντοπίστηκαν 16 αεροσκάφη-συμπεριλαμβανομένων εννέα Black Hawks, δύο MI-17 και πέντε αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας. Τα αεροσκάφη είτε πέταξαν σε άλλους αεροδιαδρόμους της χώρας είτε μετακινήθηκαν στο εξωτερικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρούμπεν Σεμέδο: Κατάθεση - «φωτιά» από την 16χρονη: «Άκουσα την 17χρονη να φωνάζει όχι, όχι…»