ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: 1.000 άτομα αναμένουν την έγκριση των Ταλιμπάν για να φύγουν από την Μαζάρ-ι-Σαρίφ

Αεροδρόμιο στο Αφγανιστάν
AP Photo

Περίπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Αφγανιστάν για πέμπτη ημέρα χθες, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Κατά το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αφού οι ισλαμιστές κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, μερικές ημέρες προτού αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μάικ Μακόλ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι έξι αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχοντας επιβιβάσει Αμερικανούς και Αφγανούς διερμηνείς αλλά αδυνατούν να φύγουν διότι δεν έχουν λάβει έγκριση των Ταλιμπάν.

Για τον ίδιο πολιτικό, οι Ταλιμπάν κρατούν τους επιβάτες «ομήρους» διότι θέλουν να ικανοποιηθούν «απαιτήσεις» τους. Άλλες πηγές αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

Ο Μακόλ έκρινε ότι οι Ταλιμπάν περιμένουν «κάτι σε αντάλλαγμα» για την έγκριση των πτήσεων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θέλουν την «πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ» του καθεστώτος τους.

Πρόσωπο ενημερωμένο σχετικά με την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών αντέτεινε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται «όμηροι».

Οι Times ανέφεραν πως οι οργανωτές των πτήσεων στο Κατάρ διαβεβαίωσαν πως τα αεροσκάφη έχουν λάβει άδεια να φύγουν, όμως περιμένουν την τελική έγκριση των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν υπό ομηρία τα αεροσκάφη», διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο Έρικ Μοντάλβο, απόστρατος ταγματάρχης των Πεζοναυτών που συμμετέχει στην οργάνωση των πτήσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να πει πως η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αξιόπιστο τρόπο να επαληθεύσει βασικές λεπτομέρειες για τις πτήσεις τσάρτερ, όπως τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των άλλων στα αεροσκάφη, πρόσθεσε πάντως πως η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αφήνουν κόσμο να φεύγει ελεύθερα από το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα άλλος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Μάικ Ουόλτς, κάλεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσπαθούν όπως είπε να εξασφαλίσουν έγκριση για να αναχωρήσουν τα ναυλωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν Αμερικανούς και Αφγανούς που θεωρείται πως διατρέχουν κίνδυνο αν παραμείνουν.

Ο Ουόλτς πρόσθεσε πως απηύθυνε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην οποία τονίζει πως υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ καταχωρισμένες, «διαθέσιμες», «πληρωμένες» και «έτοιμες να αναχωρήσουν» για να απομακρύνουν κόσμο από το Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο με τους πλαστούς εμβολιασμούς: 40.000 εμβολιασμοί σε 6.000 κατοίκους στον Παλαμά Καρδίτσας

Συναγερμός στον Πειραιά: Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες

Πέτρος Φιλιππίδης: Απόφαση «βόμβα» για τον ηθοποιό που βρίσκεται στη φυλακή