ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νέα σχολική χρονιά στη σκιά των Ταλιμπάν – Με νικάμπ οι φοιτήτριες

Tαλιμπάν παραδίδουν τα όπλα τους το 2012
Tαλιμπάν παραδίδουν τα όπλα τους το 2012
ΑΡ

Τα πανεπιστήμια στην Καμπούλ ήταν σχεδόν άδεια χθες, πρώτη μέρα του σχολικού έτους, με τους καθηγητές και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν τα νέα περιοριστικά μέτρα των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια διακυβέρνηση από ό, τι κατά την πρώτη θητεία τους στην εξουσία το 1996-2001, όταν οι ελευθερίες των γυναικών στο Αφγανιστάν περιορίστηκαν απότομα και τους απαγορεύτηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτή τη φορά η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα είπε ότι θα επιτρέπει στις γυναίκες να φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό το νέο καθεστώς, αλλά υπό αυστηρούς περιορισμούς στα ρούχα και τις κινήσεις τους.

Οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μόνο αν φορούν αμπάγια και νικάμπ - ένα πέπλο προσώπου με ένα μικρό κενό στα μάτια και υπό την προϋπόθεση ότι χωρίζονται από τους άνδρες, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.

«Οι φοιτητές μας δεν το δέχονται αυτό και θα πρέπει να κλείσουμε το πανεπιστήμιο», δήλωσε ο Νουρ Αλί Ραχμάνι, διευθυντής του Πανεπιστημίου Γκαρζιστάν στην Καμπούλ, σε μια σχεδόν άδεια πανεπιστημιούπολη.

Δεν ειναι αυτό το πραγματικό Ισλάμ, λένε οι εκπαιδευτικοί

«Οι μαθητές μας φορούν χιτζάμπ και όχι νικάμπ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μαντίλα. Η εκπαιδευτική αρχή της σκληροπυρηνικής ομάδας εξέδωσε ένα εκτενές έγγραφο την Κυριακή που περιγράφει τα μέτρα που θα ισχύουν στις τάξεις που πλέον δε θα είναι μεικτές. Ανδρες και οι γυναίκες πρέπει να διαχωρίζονται - ή τουλάχιστον να χωρίζονται με μια κουρτίνα εάν υπάρχουν 15 μαθητές ή λιγότεροι.

«Είπαμε ότι δεν το δεχτήκαμε γιατί θα είναι δύσκολο να γίνει. Είπαμε επίσης ότι δεν είναι αυτό το πραγματικό Ισλάμ, δεν λέει αυτό το Κοράνι», δήλωσε ο Ραχμάνι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τώρα και στο εξής στα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, τα οποία αυξήθηκαν μετά την πρώτη θητεία των Ταλιμπάν, οι γυναίκες θα διδάσκονται μόνο από άλλες γυναίκες, ή «γέροντες», και θα χρησιμοποιούν είσοδο μόνο για γυναίκες.

Πρέπει επίσης να τελειώνουν τα μαθήματά τους πέντε λεπτά νωρίτερα από τους άνδρες για να εμποδίζεται η συναναστροφή τους σε εξωτερικό χώρο.

Άδεια τα Πανεπιστήμια

Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν δεν έχουν πει τίποτα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε μερικούς φοιτητές ωστόσο, το γεγονός ότι οι γυναίκες θα μπορούν ακόμη να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο υπό ένα νέο καθεστώς Ταλιμπάν, πρόσφερε ανακούφιση

«Χαίρονται που επιστρέφουν στις πανεπιστημιακές τάξεις έστω και με χιτζάμπ» λέει η Ζούχρα Μπαχμάν, υπεύθυνη ενός προγράμματος υποτροφιών για γυναίκες.

Τα πανεπιστήμια της Καμπούλ πάντως χθες ήταν κατά βάση άδεια, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως μέρος της «διαρροής εγκεφάλων». Ο Ραχμάνι είπε ότι μόνο το 10 με 20% από τους 1.000 φοιτητές που εγγράφηκαν πέρυσι ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Γκαρτζιστάν τη Δευτέρα.

Εκτίμησε ότι μέχρι και το 30% των μαθητών εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου. «Πρέπει να δούμε πρώτα αν θα έρθουν μαθητές», λέει

Οι γυναίκες φοιτήτριες κινδύνευουν καθ’οδόν προς τα πανεπιστήμια. Οι Ταλιμπάν μπορούν να ελέγξουν τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους σε σημεία ελέγχου. Πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται πια για σπουδές επειδή δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Οριστική δικαστική απόφαση - Καμία ανάμειξη στην κηδεία από την οικογένεια

Κορονοϊός: Οι άγνωστες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer - Τι έδειξε νέα έρευνα

Ένοπλες Δυνάμεις: «Μολών Λαβέ» στον Ερντογάν - Έτσι απαντούν στα περί αποστρατικοποίησης νησιών