ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μικρό αεροδρόμιο της Νέας Ζηλανδίας κρύβει μία ιστορία αγάπης

Ένα μικρό αεροδρόμιο της Νέας Ζηλανδίας κρύβει μία ιστορία αγάπης
Βρίσκεται σε προγονική γη που κατασχέθηκε από την φυλή των Μάορι, τη δεκαετία του 1960.
Credits: Patrick Reynolds

Βρίσκεται σε προγονική γη που κατασχέθηκε από την φυλή των Μάορι, τη δεκαετία του 1960. 

Ένα νέο περιφερειακό αεροδρόμιο στη Νέα Ζηλανδία που ενσωματώνει μία τρυφερή ιστορία αγάπης της φυλής των Μάορι βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το βραβείο σχεδιασμού ανάμεσα σε «βαριά» ονόματα διεθνών αεροδρομίων όπως ο τερματικός σταθμός Β στο La Guardia της Νέας Υόρκης, το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου, του Βερολίνου, το «Hazrat Sultan» του Τουρκιστάν, των Φιλιππίνων, και της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Τα Βραβεία Βερσαλλιών της Unesco βραβεύουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που προάγει την διάδραση μεταξύ της οικονομίας και του πολιτισμού μέσω της δημουργικότητας, της καινοτομίας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τα βραβεία περιλαμβάνουν μια σειρά κατηγοριών από αεροδρόμια έως εμπορικά κέντρα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο έκτος υποψήφιος είναι το αεροδρόμιο «Te Hono», που σημαίνει «να συνδεθώ», στο Νιου Πλύμουθ μία πόλη με πληθυσμό 85.000 κατοίκων. Ολοκληρώθηκε το 2020. Βρίσκεται σε προγονική γη που κατασχέθηκε από την φυλή των Μάορι, τη δεκαετία του 1960.

Ο στόχος ήταν να αναπαρασταθούν σημαντικές προγονικές ιστορίες στον ιστό του κτιρίου. Μετά από έξι επιλογές σχεδίασης, ο Ράνι Κίπα (υπεύθυνος του πολιτιστικού σχεδιασμού), κατέληξε σε μια. Την «Ανάληψη από τη Γη, Κατεβαίνοντας από τον Ουρανό». Είναι η ιστορία του Ταμαράου, ενός ουράνιου πλάσματος, ο οποίος