ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η «οδύσσεια» του 6χρονου που επέζησε από το δυστύχημα με το τελεφερίκ

To δυστύχημα με το τελεφερίκ στην Ιταλία
To δυστύχημα με το τελεφερίκ στην Ιταλία
ΑΡ

Η Ιταλία διερευνά τη φερόμενη απαγωγή ενός 6χρονου Ισραηλινού που επέζησε της τραγωδίας που είχε συγκλονίσει τη χώρα τον περασμένο Μάϊο.

Ο εξάχρονος Εϊτάν Μπιράν που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οικογενειακής διαμάχης ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Ισραηλινούς συγγενείς του, φέρεται να οδηγήθηκε κρυφά στο Ισραήλ από τον παππού του.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα καθώς ένα εξάχρονο αγόρι που ήταν το μόνο άτομο που επέζησε από την τραγωδία με το τελεφερίκ οδηγήθηκε από τον παππού του στο Ισραήλ, ενάντια στις επιθυμίες των άλλων μελών της οικογένειάς του.

Ο μικρός Εϊτάν έχασε τους γονείς του και τον 2χρονο αδερφό του στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 23 Μαϊου σε τελεφερίκ κοντά στο όρος Ματαρόνε της βόρειας Ιταλίας. Ο Εϊτάν, οι γονείς του οποίου ήταν Ισραηλινοί υπήκοοι που κατοικούσαν στην Ιταλία, ζούσε με την αδερφή του πατέρα του, Άγια Μπιράν-Νίρκο στην Παβία της Ιταλίας πριν από την φερόμενη απαγωγή του το Σάββατο.

Η θεία του έλαβε την επιμέλεια του παιδιού αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Τορίνο τον Ιούνιο. Η αδερφή της μητέρας του στο Τελ Αβίβ ωστόσο τον περασμένο μήνα ξεκίνησε διαδικασία υιοθεσίας, ισχυριζόμενη ότι το παιδί κρατήθηκε όμηρος.

«Δεν έχουμε απαγάγει τον Αιτάν και δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη λέξη. Φέραμε τον Εϊτάν πίσω στο σπίτι. Έπρεπε να το κάνουμε αφού δεν είχαμε πληροφορίες για την υγεία ή την ψυχική του κατάσταση. Αν ο δικαστής δεν είχε προγραμματίσει συναντήσεις [με το παιδί], δεν θα τον είχαμε δει» ειπε την Κυριακή στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Ισραηλινός παππούς του πήγε στην Ιταλία από το Τελ Αβίβ μετά το δυστύχημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, το πρωί του Σαββάτου βγήκε βόλτα με τον μικρό, αλλά δεν τον επέστρεψε σπίτι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, όπως όριζε η συμφωνία.

Αφού σήμανε συναγερμός, η ιταλική αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Εϊτάν είχε φύγει από την Ιταλία με ιδιωτικό αεροπλάνο μαζί με τον παππού του, ο οποίος είχε στην κατοχή του το ισραηλινό διαβατήριο του παιδιού. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αργότερα την άφιξή τους στο Ισραήλ.

Ο Αρμάντο Σιμπάρι, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Μπιράν-Νίρκο, δήλωσε στην Corriere della Sera: «Τα νέα μας αναστάτωσαν όλους και δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία. Ο Εϊτάν απήχθη από την οικογένεια με την οποία μεγάλωσε και από τους γιατρούς που εξακολουθούσαν να θεραπεύουν τα τραύματά του».

Από τους 15 επιβάτες που βρίσκονταν στο εσωτερικό του μοιραίου τελεφερίκ επέζησε μονάχα ο μικρός Εϊτάν. Η καμπίνα απείχε μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Monte Mottarone, τον προορισμό της σχεδόν 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν συνέβη το δυστύχημα.

Δεκαπέντε άτομα είχαν επιβιβαστεί στο τελεφερίκ στην πόλη Στρέσα, δίπλα στη λίμνη Ματζόρε, για τη μοιραία ανάβαση των 20 λεπτών. Οκτώ από τους 14 που πέθαναν, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι πέντε ετών, ήταν Ιταλοί υπήκοοι.

Οι ανακριτές επιχειρούν ακόμη να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Το «μαύρο κουτί» της καμπίνας αφαιρέθηκε πρόσφατα από το σημείο της συντριβής. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να εκτιμηθούν τα στοιχεία. Δεκατέσσερα άτομα από την εταιρεία που κατασκεύασε και συντήρησε το σύστημα του τελεφερίκ και την διαχειρίστρια εταιρεία βρίσκονται υπό έρευνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ανεμβολιαστούς σε εργασία, εστίαση και μετακινήσεις

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται έξαρση της ζέστης τις επόμενες ημέρες

Σχολεία - Γκάλοπ Newsbomb.gr: Το 81% διαφωνεί με τον τρόπο που ανοίγουν - Τι θα ισχύει από σήμερα