ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την απόφαση της Κίνας να σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες λιθάνθρακα

Mονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα
pixabay

Η Ουάσινγκτον εξήρε την Τετάρτη την απόφαση του Πεκίνου να σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα στο εξωτερικό, παρότρυνε όμως τις αρχές της Κίνας να κάνουν περισσότερα στο εσωτερικό στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, έκανε την αναγγελία αυτή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημαντική δέσμευση για την οποία εξέφρασαν ικανοποίηση οικολόγοι.

«Χαιρετίζουμε αυτή την ανακοίνωση, όμως εκτιμάμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ελπίζουμε να ακούσουμε περισσότερα όσον αφορά το ζήτημα των επιπλέον μέτρων που μπορεί να λάβει η Κίνα, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας αποφασιστικής σημασίας, ώστε να μειωθούν οι εθνικές εκπομπές» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα κινεζικά μέτρα θα επέτρεπαν «μπει ο κόσμος σε τροχιά για να εμποδίσει τις θερμοκρασίες να αυξηθούν πολύ πάνω από 1,5° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που αποτελούσε τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού (2015) αλλά μοιάζει ολοένα περισσότερο να απομακρύνεται.

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για την κλιματική κρίση, ο Τζον Κέρι, εκτίμησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ότι η συνέχιση της κατασκευής ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύση άνθρακα στην ασιατική χώρα θα ήγειρε τον κίνδυνο να ακυρωθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τέλος το Taxisnet θα τα βρείτε στο MyAADE - Πώς θα πληρώσετε

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου