ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα - To «αντίο» της Μέρκελ

Oι Γερμανοί ψηφίζουν για τον διάδοχο της Μέρκελ
Oι Γερμανοί ψηφίζουν για τον διάδοχο της Μέρκελ
ΑΡ

Άρχισε η ψηφοφορία στις πιο αμφίρροπες γερμανικές εκλογές των τελευταίων ετών. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία.

Εξήντα δύο και πλέον εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι σπεύδουν στις κάλπες για να επιλέξουν τον/την διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες προέβλεπαν σκληρή μάχη ανάμεσα στην κεντροδεξιά CDU/CSU και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που διατηρούσαν μικρό προβάδισμα. Ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων πάντως παρέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστο.

merkel.jpg
H Μέρκελ ψήφισε στο ΒερολίνοΑ.Ρ

Το SPD κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις περίπου 25-26 %, μπροστά από το CDU/CSU που ακολουθούσε με 22-25 %, οι Πράσινοι κυμαίνονταν γύρω στο 16-17 % και ακολουθούσαν οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 10.5-12 %.

Το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ένας τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή είτε του CDU/CSU, των Πρασίνων και του FDP είτε του SPD, των Πρασίνων και του FDP.

Οι πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ

Η αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία αφήνει ένα σημαντικό κενό στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που ένας εν ενεργεία καγκελάριος δεν θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Oι 3 κύριοι υποψήφιοι των γερμανικών εκλογώνΑ.Ρ

Η μάχη για τη διαδοχή της ήταν προσωποκεντρική και ωφέλησε τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριο τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι γνωστός στους ψηφοφόρους ως ο άνθρωπος που «κράτησε αλώβητη» την οικονομία της Γερμανίας μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Γερμανοί είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τους άλλους κύριους υποψηφίους: τον Άρμιν Λάσετ του CDU/CSU, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, μια 40χρονη βουλευτή χωρίς κυβερνητική εμπειρία.
Οι εκστρατείες τους αμαυρώθηκαν από γκάφες, μικροσκάνδαλα και παραλείψεις που είχαν αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις των κομμάτων τους.

Ο Λάσετ «συνελήφθη» να γελάει στην κάμερα τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις περιοχές που επλήγησαν απο καταστροφικές πλημμύρες το καλοκαίρι, ενώ η Μπέρμποκ αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή και εξωραϊσμό του βιογραφικού της.

Το «αντίο» της Μέρκελ

Η Μέρκελ έκανε εκστρατεία το Σάββατο μαζί με τον Λάσετ στο Άαχεν. Η καγκελάριος είχε σκοπό να περιορίσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις της στην προεκλογική εκστρατεία, αναγκάστηκε όμως να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, εν μέσω των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων για το κόμμα της

Μιλώντας στο Άαχεν, η Μέρκελ επαίνεσε τη θητεία του Λασετ στο τιμόνι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τη δέσμευσή του για την εμθάθυνση της ενότητας της ΕΕ και την ικανότητά του «να χτίζει γέφυρες και να παίρνει τους ανθρώπους με το μέρος του».

Ο Λάσετ προειδοποίησε ότι μια νίκη του SPD θα άνοιγε το δρόμο για έναν αριστερό συνασπισμό με τους Πράσινους και τη Αριστερά (Die Linke) μία σκληροπυρηνική ομάδα που θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ και να κάνει «ιδεολογικά πειράματα» στην οικονομική πολιτική.

Μιλώντας στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, το Σάββατο, ο Σολτς δεσμεύτηκε απο την πλευρά του για υψηλότερο κατώτατο μισθό, σταθερές συντάξεις, πιο προσιτή στέγαση, οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και καλύτερες ψηφιακές υποδομές. «Η επόμενη δεκαετία πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα, με ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων», είπε.

Άνοιξαν οι κάλπες των γερμανικών εκλογώνΑ.Ρ

Η Μπέρμποκ έκανε επίσης εκστρατεία στο κέντρο του Πότσνταμ. «Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων είναι ακόμα αναποφάσιστοι», είπε στο ARD TV. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή - γιατί θα κάνει τη διαφορά πόσο δυνατοί θα είναι [οι Πράσινοι] στο επόμενο κοινοβούλιο. Η παρουσία τους είναι σημαντική για το κλίμα και επίσης για την ανανέωση αυτής της χώρας».

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP, προειδοποίησε ότι οι Πράσινοι θέλουν «περισσότερο κράτος και περισσότερη ρύθμιση». «Το FDP αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο», είπε. Οι έντονες διαφορές μεταξύ των Πρασίνων και του FDP υποδεικνύουν την πιθανή πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Λήξη συναγερμού - Προσγειώθηκε με ασφάλεια το αεροπλάνο της Delta

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Γι’ αυτό εγκατέλειψε τον Φιλιππίδη ο δικηγόρος του

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα