ΚΟΣΜΟΣ

Pandora Papers: Οι αριθμοί ενός σκανδάλου που προκαλεί ίλιγγο στο Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Pandora Papers: Οι αριθμοί ενός σκανδάλου που προκαλεί ίλιγγο στο Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Φορολογικοί παράδεισοι και κρυφές περιουσίες πλούσιων, διάσημων και ισχυρών έρχονται στο φως χάρη στα Pandora Papers, τους φακέλους της Πανδώρας που συγκεντρώθηκαν μετά από δύο χρόνια εντατικής και συντονισμένης εργασίας από ένα δίκτυο δημοσιογραφων ερευνητών.

«Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία μιας σκιώδους οικονομίας που ωφελεί τους πλούσιους και καλά συνδεδεμένους σε βάρος όλων των άλλων» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε 117 χώρες «χτένισαν» τα σχεδόν 12 εκατομμύρια αρχεία των Pandora Papers από 14 πηγές εδώ και μήνες. Μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εκτενείς πίνακες, ιδιωτικά συμβόλαια και διαβαθμισμένα εσωτερικά έγγραφα εταιριών και τραπεζών έρχονται για πρώτη φορά στο φως.

Τα Pandora Papers φωτίζουν τις κρυφές δραστηριότητες μιας παγκόσμιας offshore οικονομίας, αποκαλύπτοντας πώς μερικοί από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο -συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 330 πολιτικών από 90 χώρες και πολυεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes- κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τον πλούτο τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.

Κατονομάζονται μεταξύ άλλων ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος επένδυσε κρυφά άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε πολυτελείς κατοικίες στις ΗΠΑ, την περίοδο της «αραβικής άνοιξης», o Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, που μέσω της δικής του υπεράκτιας αγόρασε δύο βίλες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στη νότια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μετέφερε το μερίδιό του σε υπεράκτια εταιρεία, λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές του 2019 στον σημερινό σύμβουλό του, ο Ιλχαμ Αλίεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, που έχει επενδύσει άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών σε ακίνητα στη Βρετανία και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του, που αγόρασαν τη δική τους υπεράκτια εταιρία ακινήτων, αγόρασαν πανάκριβα γραφεία και φοροδιέφυγαν.

Στα ηχηρά ονόματα ανήκουν επίσης η τραγουδίστρια Σακίρα, το μοντέλο από τη Γερμανία, Κλόντια Σίφερ, ο Χούλιο Ιγκλέσιας και ο Ισπανός προπονητής Χούλιο Ιγκλέσιας.

«Καθώς η παγκόσμια ελίτ βρίσκει νέους τρόπους για να κρύψει τον πλούτο της, η καλή δημοσιογραφία βρίσκει νέους τρόπους έρευνας» χαιρέτισαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, πέντε χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των Panama Papers που είχε ονομαστεί τότε το «σκάνδαλο του αιώνα» και είχε οδηγήσει στην παραίτηση των πρωθυπουργών σε Ισλανδία και Πακιστάν.

«Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και η ανισότητα διευρύνονται, η έρευνα των Pandora Papers παρέχει μια ασύγκριτη προοπτική για το πώς λειτουργούν τα χρήματα και η εξουσία στον 21ο αιώνα - και πώς το κράτος δικαίου έχει λυγίσει και σπάσει σε όλο τον κόσμο από ένα σύστημα οικονομικού απορρήτου που ισχυροποιείται απο τις ΗΠΑ και άλλα πλούσια έθνη» τονίζει η ICIJ.

Τα ευρήματα επισημαίνουν πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η μυστική χρηματοδότηση στην παγκόσμια πολιτική - και εξηγούν γιατί οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιες οργανώσεις έχουν κάνει ελάχιστα βήματα προόδου στην εξάλειψη των υπεράκτιων οικονομικών καταχρήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρός 30χρονος πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη

Δίκη για βιτριόλι: Δεν αντάλλαξαν βλέμμα Ιωάννα και Έφη - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Καιρός: Πότε ξεκινούν και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες – Σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα