ΚΟΣΜΟΣ

«Βουνά της φωτιάς»: Τα ενεργά ηφαίστεια στην Ευρώπη - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

«Βουνά της φωτιάς»: Τα ενεργά ηφαίστεια στην Ευρώπη - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

H έκρηξη στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα επανέφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης. Η δραστηριότητά τους προκαλεί φόβο και ανησυχία στους ανθρώπους, λίγοι όμως ξέρουμε οτι προσέφεραν τη ζωή στον πλανήτη. Στις υποθαλάσσιες καμινάδες εκτιμούν οι επιστήμονες ότι ξεκίνησε να δημιουργείται η ζώσα ύλη...

Τρεις εβδομάδες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας, ένα ποτάμι διάπυρης λάβας εξακολουθεί να ρέει στην περιοχή, καλύπτοντας τα πάντα στο πέρασμά του .

Το Κούμπρε Βιέχα (Παλιά Κορυφή) όπως λέγεται ξύπνησε για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου και εξακολουθεί να «βρυχάται», εκτοπίζοντας ανθρώπους, ακυρώνοντας πτήσεις και καταστρέφοντας πτήσεις και καλλιέργειες.

Η Ευρώπη είναι καλυμμένη με ηφαίστεια, η συντριπτική πλειοψηφία τους ωστόσο είναι εξαφανισμένα ή αδρανή.

Τα αδρανή ηφαίστεια είναι τεχνικά ενεργά αλλά δεν έχουν εκραγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλώς αναμένεται να εκραγούν ξανά σε κάποια φάση στο μέλλον.

Τα περισσότερα από τα ηφαίστεια της Ευρώπης συγκεντρώνονται γύρω από τη Μεσόγειο ή την Ισλανδία, στα όρια μεταξύ των τεκτονικών πλακών.

Ένα ηφαίστειο θεωρείται ενεργό εάν έχει εκραγεί τα τελευταία 10.000 χρόνια, αλλά η λάβα μπορεί συχνά να αναβλύζει από πολλά ηφαίστεια, πολύ πιο συχνά.

Η Αίτνα ή Μοντζιμπέλο όπως είναι γνωστή στην τοπική κοινότητα της Σικελίας, είναι το μεγαλύτερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα η δραστηριότητά του δεν παύει ποτέ, με τις φάσεις έξαρσης να εναλλάσσονται με τις περιόδους ύφεσης.

Τη δική του ξεχωριστή θέση στα εγχειρίδια των ηφαιστειολόγων έχει φυσικά και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ένα από τα πιο εκρηκτικά και επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο. Όμως έχει πολύ μεγάλα διαστήματα που κοιμάται.

Η τελευταία μεγάλη του έκρηξη ήταν πριν από 3.600 χρόνια, αυτή που λέγεται ότι κατέστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη προκαλώντας τεράστιο τσουνάμι που χτύπησαν όλη τη Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Bullying σε βάρος 13χρονου: «Δώσε μας λεφτά, γιατί αλλιώς θα σκοτώσουμε τη μάνα σου»

Καιρός: Με καταιγίδες και χαλάζι η Τρίτη - Έρχεται νέο σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας

Squid Game: Spoiler Alert - Τα κρυφά μηνύματα που κανείς δεν πρόσεξε!