ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ποιος είναι ο δολοφόνος του βουλευτή των Τόρις και γιατί «ήθελε να σκοτώσει κι άλλους»

To σημείο της δολοφονίας του βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
To σημείο της δολοφονίας του βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
ΑΡ

Συμπληρώνεται το παζλ γύρω από τον 25χρονο Βρετανό υπήκοο, σομαλικής καταγωγής Άλι Χάρμπι Άλι, ο οποίος συνελήφθη για την άγρια δολοφονία του βουλευτή των Τόρις σερ Ντέιβιντ Έιμες που σόκαρε τη Βρετανία. Γιός ενός πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού της Σομαλίας, έδρασε ως «μοναχικός λύκος» και ήθελε πιθανότατα να σκοτώσει και άλλους πολιτικούς, αποκαλύπτουν οι έρευνες.

Ο 25χρονος Άλι Χάρμπι Άλι είχε χαρακτηριστεί «εξτρεμιστής» υψηλού κινδύνου από τους δασκάλους του από την εποχή κιόλας που πήγαινε σχολείο, ενώ ριζοσπαστικοποιήθηκε, παρακολουθώντας βίντεο από Ισλαμιστές ιεροκήρυκες στο διαδίκτυο.

O Αλί Χάρμπι ΑλιΑ.Ρ

Ως «εμπνευστής» του μεταξύ άλλων φέρεται ο Μουσουλμάνος κληρικός, Άντζεμ Τσάνταρι ο οποίος έχει κριθεί ένοχος ότι προέτρεψε τους υποστηρικτές του να παράσχουν υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο ύποπτος είχε παρακολουθήσει μάλιστα, αλλά όχι για μεγάλο διάστημα, το εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το κίνητρο του συνδέεται όπως όλα δείχνουν με «τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό».

Ο 25χρονος που συνελήφθη την Παρασκευή είχε παρακολουθήσει πριν από πολλά χρόνια το πρόγραμμα Prevent. Στο πρόγραμμα αυτό -όπου η συμμετοχή ειναι εθελοντική- κατευθύνονται άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή διατρέχουν κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιηθούν. Δεν το παρακολουθούσε τακτικά, ενώ ουδέποτε θεωρήθηκε «άτομο ενδιαφέροντος» για την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας.

O δολοφονηθείς βουλευτής των ΣυντηρητικώνΑ.Ρ

Ο Αλί Χάρμπι Αλι που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την Παρασκευή τον σερ Ντέιβιντ Έιμες με 17 χτυπήματα, παραπέμπθηκε στο πρόγραμμα, όταν ένας δάσκαλος εντόπισε τις εξτρεμιστικές του απόψεις πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ο ύποπτος ισλαμιστής τρομοκράτης πιθανότατα επέλεξε το θύμα του τυχαία, λένε οι ειδικοί, έχοντας αποκτήσει πιθανότατα εμμονή με τη δολοφονία οποιουδήποτε βουλευτή.

Τον επέλεξε λόγω της θρησκείας του;

Η αστυνομία και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αγνοούν γιατί ο 69χρονος πολιτικός των Τόρις δέχθηκε επίθεση. Οι αναφορές είχαν αρχικά υποδείξει ότι ο σερ Ντέιβιντ ένας πιστός Ρωμαιοκαθολικός και διακεκριμένος υπέρμαχος του Brexit που ήταν βουλευτής του Southend West, είχε επιλεγεί λόγω των πολιτικών του απόψεων ή της θρησκείας του.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να μην υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο και ότι ο 69χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου επειδή ο φερόμενος δολοφόνος του σχεδίαζε να σκοτώσει oποιονδήποτε πολιτικό-και είχε καταφέρει να κλείσει προσωπική συνάντηση μαζί του σε μια εκκλησία στο Leigh-on-Sea την Παρασκευή. Η αστυνομία και η MI5 διερευνούν επίσης αν ο σερ Ντέιβιντ Έιμες επιλέχθηκε λόγω της υποστήριξής του στο Κατάρ.

O Moυσουλμάνος κληρικός Άντζεμ ΤσάνταριΤhe Sun

Πηγές κοντά στην έρευνα αναφέρουν ότι ο Άλι σκέφτηκε πιθανότατα να σκοτώσει κι άλλους βουλευτές και των δύο κομμάτων, πριν επιλέξει τον Σερ Ντέιβιντ, σύμφωνα με την Telegraph. Μέλος της κυβέρνησης είπε στην εφημερίδα: «Ήταν απλά άτυχος. Δεν έγινε στόχος λόγω του πολιτικού του κόμματος. Ο Ντέιβιντ Έιμες δεν ήταν συγκεκριμένος στόχος ».

«Μοναχικός λύκος» που ήθελε να γίνει γιατρός

Οι φίλοι του ισχυρίζονται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε περαιτέρω και μετατράπηκε σε δολοφόνο κατά τη διάρκεια του lockdown, παρακολουθώντας στο YouTube βίντεο του καταδικασμένου ιεροκήρυκα Aντζέμ Τσουντάρ. Μιλώντας στη Sun είπαν ότι τα βίντεο αυτά τον μετέτρεψαν από «δημοφιλή μαθητή σε εξτρεμιστή».

Ο Αλί, γιος ενός Σομαλού πρώην διπλωμάτη, παραπέμφθηκε στο εμβληματικό σχέδιο Prevent, το οποίο ήθελε να σταματήσει τα άτομα πριν γίνουν τρομοκράτες. Προκύπτουν όμως σημαντικά ερωτήματα, καθώς η συμπεριφορά του δεν θεωρήθηκε αρκετά ακραία για να ειδοποιηθεί η MI5.

Μετά το τέλος του σχολείου, ο 25χρονος φέρεται να έδειξε ενδιαφέρον για το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Αποφάσισε να μετακομίσει με μια θεία και τους γιους της σε ένα δημοτικό συμβούλιο στον πολυτελή θύλακα του Βόρειου Λονδίνου στην πόλη Κέντις, σε έναν δρόμο με τριώροφα αρχοντικά αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών.

Η παραπομπή του συνέπεσε με την επιδείνωση της σχέσης του με τους Σομαλούς γονείς του. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός και ο πατέρας του επέστρεψε στη Σομαλία.

Ένας γείτονας, ο οποίος γνωρίζει την οικογένεια εδώ και είκοσι χρόνια, είπε ότι ο Aλί ήθελε να γίνει γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας: «Μου είχε πει ότι θέλει να δώσει εξετάσεις και φαινόταν δυτικοποιημένος».

Ποιος είναι ο πατέρας του υπόπτου;

Ο πατέρας του υπόπτου, Χάρμπι Αλί Κουλάν, είναι πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σομαλίας, ο οποίος κατέφυγε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1990 για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο φίλος του Harbi Farah δήλωσε στη Sun: «Γνωρίζω τον πατέρα του εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Είναι καλός άνθρωπος και αυτό θα είναι πολύ ενοχλητικό για αυτόν. Είναι ένα σεβαστό μέλος της κοινότητας των Σομαλών στη Βρετανία, όπως επίσης στη Σομαλία.

O πατέρας του υπόπτουΤhe Sun

Τα τελευταία δύο χρόνια είχε περιπέτειες με την υγεία του και η εμπλοκή του γιού του στην υπόθεση φέρεται να τον έχει καταβάλλει και άλλο. Πρόσφατα χειρουργήθηκε και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν κατά βάση στο σπίτι.

Και συνεχίζει «Δεν είχα γνωρίσει ποτέ τον Αλί αλλά είχα ακούσει από άλλα μέλη της οικογένειας ότι σπούδαζε ιατρική». Οι ντετέκτιβ πήραν συνέντευξη από τον πατέρα του ύποπτου δολοφόνου στο σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα πάντα με τη Sun, o Χάρμπι υπήρξε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σομαλίας. Πηγή αποκάλυψε στην Telegraph ότι και ο ίδιος είχε στοχοποιηθεί από ισλαμιστές εξτρεμιστές και μάλιστα δέχτηκε απειλές για τη ζωή του στο παρελθόν.

«Ασχολήθηκε αρκετά με την αντιμετώπιση της οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ ως διευθυντής της κοινοπραξίας και δέχτηκε απειλές θανάτου από αυτούς, κάτι που είναι σύνηθες για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε θέση υψηλού κύρους στην κυβέρνηση. Ο ίδιος περιφρονεί τους τρομοκράτες, οπότε θα ήταν δύσκολο να φανταστώ πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο γιος του».

Με πληροφορίες απo: The Sun, The Daily Mail

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

Βίντεο-ντοκουμέντο από το σοκαριστικό ατύχημα στα Γιαννιτσά - Το μοιραίο άλμα και η πρόσκρουση

The Voice: Η 22χρονη που «τρέλανε» τους coaches (video)