ΚΟΣΜΟΣ

H Ευρώπη στη «δίνη» του κορονοϊού – Ποιες χώρες κινδυνεύουν με lockdown

Ευρώπη κορονοϊός lockdown
Επανέρχεται το σενάριο των lockdown
Associated Press/Vadim Ghirda

H Ευρώπη δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση του κορονοϊού, με τις κυβερνήσεις να απεργάζονται πλέον και το σενάριο ενός νέου καθολικού lockdown.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση της πανδημίας, με τα συστήματα υγεία να ασφυκτιούν, ενώ το σενάριο των lockdown ξαναμπαίνει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με ορισμένες να έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Για το λόγο αυτό, ο ECDC απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Αμον δηλώνει, επίσης, ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο χώρες, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στην πορεία προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Moντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν τη χορήγηση εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις ΜΕΘ παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617.2) στο πλαίσιο του ανεπαρκούς ποσοστού εμβολιασμών και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά.

Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης, που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Και η Σλοβακία σε lockdown

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας σήμερα και διέταξε την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέο κορονοϊό έφθασε σε κρίσιμο σημείο και το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.

Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του lockdown των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. «Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν».

Οι περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μη αναγκαίων καταστημάτων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TASR, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ.

Προ των πυλών αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε Γαλλία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού αύριο καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Ατάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης -τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους- να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας -που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID- είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες, λέει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40.

«Ενώ βλέπουμε σημαντική αύξηση στην πίεση στο υγειονομικό σύστημα τις ερχόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να βυθιστούμε, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού», πρόσθεσε ο Ατάλ.

Έως τώρα η τρίτη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έκαναν ενισχυτική δόση προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πιστοποιητικό.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

«Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα».

UBS: Αυτό είναι το κόστος ενδεχόμενου lockdown σε Ελλάδα και άλλες 8 «κόκκινες» χώρες

Αναλυτές της UBS κάνουν τους υπολογισμούς τους, εκτιμώντας το κόστος που θα έχει μια ενδεχόμενη επιβολή lockdown, μετά και την υιοθέτηση του μέτρου στην Αυστρία, σε εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την UBS, το σενάριο ενός νέου lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή και σε συρρίκνωση την οικονομία της ευρωζώνης το δ' τρίμηνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022.

Αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού σε εννέα χώρες

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη επιβληθεί lockdown στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ περιοριστικά μέτρα καταγράφονται στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

UBS διάγραμμα
Ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματαUBS

Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να αυστηροποιούνται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής.

UBS διάγραμμα
Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνηςUBS

Πλην της Αυστρίας, που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν νωρίς και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στη Γερμανία, το κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι καθολικά lockdowns δεν θα μπορούν να επιβληθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο, κρατίδια έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα, με την πρόσβαση στους χώρους εργασίας και τις συγκοινωνίες να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ. Σε κάποιες περιοχές, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και την εστίαση. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, που ωστόσο δεν βλέπει πιθανό ένα καθολικό lockdown.

UBS διάγραμμα
Η UBS υπολογίζει το κόστος ενός νέου lockdown.UBS

Ποιο θα είναι το κόστος των μέτρων

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdown. Κι αυτό επειδή οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Όμως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία), υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 (η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Σενάριο για lockdown στις 9 «κόκκινες» χώρες

Εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ' τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.