ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και έκαψαν διευθυντή εργοστασίου για βλασφημία (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Συγκλονίζει το άγριο έγκλημα στο Πακιστάν
Συγκλονίζει το άγριο έγκλημα στο Πακιστάν
ΑP

Η βίαιη δολοφονία ενός άνδρα από τη Σρι Λάνκα που κατηγορείται για βλασφημία στο Πακιστάν έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, με τον Πακιστανό πρωθυπουργό να καταδικάζει την τυφλή βία.

Ο 48χρονος Priyantha Diyawadanage, διευθυντής εργοστασίου στην πόλη Sialkot, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την Παρασκευή και το σώμα του πυρπολήθηκε. Περισσότερα από 100 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν.

Χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ημέρα ντροπής» για τη χώρα του. Η οικογένεια του θύματος στη Σρι Λάνκα δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται σε απόγνωση. Η σύζυγός του, Nilushi Dissanayaka, κάλεσε τις κυβερνήσεις τόσο του Πακιστάν όσο και της Σρι Λάνκα να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για να «λάμψει η δικαιοσύνη» για τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της,. «Είδα ότι του επιτέθηκαν στο Διαδίκτυο... ήταν τόσο απάνθρωπο», είπε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στη συνέχεια έκαψαν το σώμα του και πολλά άτομα από το πλήθος άρχισαν να βγάζουν σέλφις με το πτώμα του. Η σύζυγός του είναι αναστατωμένη με τη δολοφονία του. Τα βίντεο του λιντσαρίσματος πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο και έδειχναν σκηνές με το εξαγριωμένο πλήθος να σέρνει τον διευθυντή έξω από τον χώρο εργασίας του και να τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου.

Τι οδήγησε στη βία του όχλου;

Η βία ξεκίνησε μετά τις φήμες ότι το θύμα φέρεται να διέπραξε μια βλάσφημη ενέργεια, σκίζοντας αφίσες του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσαν αξιωματούχοι της τοπικής αστυνομίας. Όμως ένας συνάδελφος, που έσπευσε στο σημείο σε μια προσπάθεια να τον σώσει, είπε στο Associated Press ότι ο κ. Diyawadanage είχε αφαιρέσει τις αφίσες καθώς το κτήριο επρόκειτο να καθαριστεί. Η σύζυγός του διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τον ισχυρισμό για βλασφημία.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Απορρίπτω εντελώς τις αναφορές που λένε ότι ο σύζυγός μου αφαίρεσε τις αφίσες απο το εργοστάσιο. Ήταν ένας αθώος άνδρας», είπε στο BBC. «Ήξερε πολύ καλά τις συνθήκες διαβίωσης στο Πακιστάν. Είναι μια μουσουλμανική χώρα. Ήξερε τι δεν έπρεπε να κάνει εκεί και έτσι κατάφερε να εργαστεί εκεί για έντεκα χρόνια».

Η βλασφημία είναι έγκλημα που επισύρει μεγάλες ποινές στο Πακιστάν, όπου ακόμη και οι αβάσιμες κατηγορίες μπορούν να υποκινήσουν διαμαρτυρίες και βία κατά των υποτιθέμενων δραστών. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι μειονότητες γίνονται συχνά στόχος. Η άγρια δολοφονία - στην οποία εμπλέκονται εκατοντάδες άνθρωποι - έχει συγκλονίσει το έθνος και έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και αγρυπνίες.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν καταδίκασε τη «φρικιαστική επίθεση » και δεσμεύτηκε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν με πλήρη αυστηρότητα». Είπε ότι είχε επίσης μιλήσει με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα «για να μεταφέρει τον θυμό και την ντροπή του έθνους μας στον λαό της Σρι Λάνκα».

Οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν ακόμη σχολιάσει πλήρως την υπόθεση, φοβούμενες πιθανές αναταραχές και αντίποινα κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην περιοχή. Η σορός του 48χρονου άνδρα θα επιστραφεί σήμερα στη Σρι Λάνκα και ορισμένοι αναμένουν ότι θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η πολιτική πορεία και η χρονιά-ορόσημο

Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

«Η Φάρμα»: Άρχισαν τα πρώτα... ακατάλληλα πλάνα - Ηλιάδη και Μπάστα βάζουν... φωτιά στα ντουζ