ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε η χούντα την Αούνγκ Σαν Σου Κι - Φόβοι για νέο κύμα βίας

H Αουνγκ Σαν Σου Κι
H Αουνγκ Σαν Σου Κι
ΑΡ

Η Άουνγκ Σαν Σου Κι, η εκδιωχθείσα από τη χούντα ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, στην πρώτη από μία σειρά ποινών που ενδέχεται να την καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η γυναίκα-σύμβολο που το 1991 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες, τις οποίες έχει αρνηθεί όλες.

Κρίθηκε ένοχη με την κατηγορία της υποκίνησης διαφωνίας και της παραβίασης των περιορισμών για την Covid-19 βάσει νόμου για τις φυσικές καταστροφές. Βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα, ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνησή της και συλλαμβάνοντας τους ηγέτες της.

Δεν είναι σαφές πότε και αν θα μπει στη φυλακή. Ο συν-κατηγορούμενός της Win Myint, πρώην πρόεδρος και σύμμαχος στο κόμμα της «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND) , καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με τις ίδιες κατηγορίες. Η ποινή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η Σου Κι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση

Η 76χρονη που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για διαφθορά και παραβίαση του νόμου περί υπηρεσιακών απορρήτων. Ελάχιστα είναι γνωστά για εκείνη από την περίοδο της σύλληψής της, εκτός από τις σύντομες εμφανίσεις της στο δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, μιας ομάδας που αποτελείται από φιλο-δημοκρατικά στελέχη και εχθρούς των πραξικοπηματιών, είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι η κ. Σούου Κίι δυσκολεύεται. «Δεν είναι καλά... οι στρατηγοί ετοιμάζουν ποινές 104 ετών για εκείνη. Θέλουν να πεθάνει στη φυλακή», είπε.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία καταγγέλλοντας νοθεία στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, στις οποίες το NLD κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές είπαν ότι οι εκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες και δίκαιες.

Το πραξικόπημα πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις και ο στρατός της Μιανμάρ έχει προχωρήσει σε άγρια καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Τσι, αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Σου Κι δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.

Υπερβολική βία

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ζήτησε από τη χούντα στη Μιανμάρ να φροντίσει να λογοδοτήσει όποιος χρησιμοποιεί υπερβολική βία εναντίον άοπλων πολιτών, αφού μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν με ένα αυτοκίνητο πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν πέντε ανθρώπους.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα όχημα να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών κατά της χούντας χθες Κυριακή στη Ρανγκούν, όπως και πτώματα να κείτονται στο έδαφος. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Όσοι ευθύνονται για τη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας εναντίον άοπλων πολιτών πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Ραμανάθαν Μπαλακρισνάν, συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγη ώρα αφού συγκεντρώθηκε «μια ομάδα» ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτόν, εκτός από τους πέντε νεκρούς, 15 άλλοι τραυματίστηκαν.

Όπως κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στρατιώτες χτύπησε τους διαδηλωτές από πίσω. Στη συνέχεια οι στρατιώτες άρχισαν να κυνηγούν τους διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας και χτυπώντας κάποιους από αυτούς. Μερικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και έπεσαν αναίσθητοι.

Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar ανέφερε από την πλευρά της ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν «μια παράνομη συγκέντρωση» και συνέλαβαν οκτώ διαδηλωτές. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία όμως δεν έκανε λόγο για θανάτους.

Οι διαδηλώσεις κατά της χούντας δεν έχουν σταματήσει παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 10.000 συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής κάθε φωνής αντίστασης.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία στη Λακωνία: Άνδρας έπνιξε τη σύζυγό του

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

«Η Φάρμα»: Άρχισαν τα πρώτα... ακατάλληλα πλάνα - Ηλιάδη και Μπάστα βάζουν... φωτιά στα ντουζ