ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

«Ναι» στην έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ είπε η βρετανική δικαιοσύνη
«Ναι» στην έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ είπε η βρετανική δικαιοσύνη

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, μετά τη σχετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. 

Η νέα απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης ανατρέπει προηγούμενη απόφαση για τον συνιδρυτή του Wikileaks, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω ανησυχίας για την ψυχική υγεία

Τον Ιανουάριο, Βρετανός δικαστής είχε αποφανθεί πως ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν θα έπρεπε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς υπάρχει ρίσκο να αυτοκτονήσει στις αμερικανικές φυλακές. Ο 50χρονος Αυστραλός είναι αντιμέτωπος με ισόβια.

Η σημερινή απόφαση (10/12) αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του Ασάνζ να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας, αν και οι επιλογές για έφεση παραμένουν ανοιχτές για τη νομική του ομάδα.

Ο Ασάνζ παραμένει φυλακισμένος από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε λάβει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Τότε ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες περί βιασμού στη Σουηδία, για τις οποίες, όμως, κρίθηκε αθώος.

Ο ίδιος είχε τονίσει πως οι κατηγορίες στη Σουηδία ήταν απλά ένα μέσο για να πατήσει σε σουηδικό έδαφος όπου και θα υπήρχε αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ τον διώκουν για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων που έφεραν στο φως τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Εάν δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αμερικανικές αρχές να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση και τις βρετανικές αρχές να τον απελευθερώσουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος για Πιερία: Απαράδεκτες συμπεριφορές, η ΕΛΑΣ δεν πρέπει να επιτρέψει την επανάληψή τους

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού

Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της