ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βιβλική καταστροφή στο Κεντάκι - «Το μόνο που άκουγες ήταν ουρλιαχτά ανθρώπων»

Xάος και καταστροφή μετά τον ανεμοστρίβιλο που έπληξε τις ΗΠΑ
Xάος και καταστροφή μετά τον ανεμοστρίβιλο που έπληξε τις ΗΠΑ
ΑP

ΗΠΑ: Επιζώντες περιγράφουν τις στιγμές τρόμου που έζησαν στην πολιτεία Κεντάκι που χτυπήθηκε από φονικούς ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές.

Ένας ανεμοστρόβιλος-τέρας, πιθανότατα ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, σάρωσε τουλάχιστον πέντε πολιτείες, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η θεομηνία κατέστρεψε ένα εργοστάσιο κεριών όπως επίσης και έναν οίκο ευγηρίας, εκτροχίασε ένα τρένο και διέλυσε μια αποθήκη της Αmazon.

Ο Κυβερνήτης Andy Beshear είπε ότι το να πηγαίνουν οι Αρχές από πόρτα σε πόρτα δεν ευσταθεί πλέον, επειδή στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο «δεν υπάρχουν πόρτες». «Υπάρχουν πόλεις που έχουν εξαφανιστεί, εννοώ έχουν φύγει. Η πατρίδα του μπαμπά μου - η μισή δεν υπάρχει πια», είπε για το Dawson Springs.

Το Κεντάκι με επιβεβαιωμένο απολογισμό 80 νεκρών είναι η πολιτεία που χτυπήθηκε περισσότερο το βράδυ της Παρασκευής, με τουλάχιστον 14 ακόμη νεκρούς στο Ιλινόις, το Τενεσί, το Αρκάνσας και το Μιζούρι. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εργοστάσιο κεριών όταν ο ανεμοστρόβιλος έπληξε τη μικρή πόλη Mayfield, γκρεμίζοντας τους τοίχους και τη στέγη του. Άλλοι οκτώ εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Kyanna Parsons-Perez, η οποία ήταν μεταξύ των 110 υπαλλήλων που δούλευαν νυχτερινή βάρδια, είπε στο NBC: «Μας πήγαν στο καταφύγιο που υπάρχει για καταιγίδες, και μαζευτήκαμε όλοι εκεί όπου τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν και ξαφνικά νιώσαμε μια ριπή [άνεμου]. Μπορούσαμε να νιώσουμε τον άνεμο και τότε τα αυτιά μας άρχισαν να πονάνε σαν να ήμασταν σε αεροπλάνο».

Στη συνέχεια όπως είπε όλα άρχισαν να καταρρέουν. Μετά από αυτό, είπε, «το μόνο που άκουσες ήταν κραυγές». Ένας συνεργάτης της, o Nτακότα, τηλεφώνησε στην κοπέλα του για να της πει ότι την αγαπούσε, πιστεύοντας ότι θα πέθαινε μέσα στο χάος. «Δεν μπορούσαν να τον βρω στο τηλέφωνο», είπε η αγαπημένη του Μπράντι στο ABC. «Ξέρεις, άρχισα να πανικοβάλλομαι και μετά από λίγο με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είναι παγιδευμένος κάτω από όλα τα συντρίμμια και δεν μπορεί να δει τίποτα, δεν ήταν σίγουρος αν κάποιος θα μπορούσε να τον βρει».

«Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν δεξιά και αριστερά, και φοβήθηκα γιατί με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: Σ'αγαπώ, πες στη μαμά μου ότι την αγαπώ. Συγγνώμη, προσπάθησα». Ο Ντακότα βρέθηκε παγιδευμένος κάτω από ένα σιντριβάνι στο εργοστάσιο κεριών Mayfield, το οποίο καταστράφηκε στον ανεμοστρόβιλο.

«Ένιωθα σαν να είχε τελειώσει όλος μου ο κόσμος, ένιωθα ότι κινούμαι σε αργή κίνηση, χωρίς να γνωρίζω τίποτα». Στη συνέχεια άρχισε να βοηθάει κόσμο να βγει από τα ερείπια. «Βρήκα ανθρώπους με σπασμένα πόδια, τους έβγαζαν έξω, κάποιοι δεν ανταποκρίνονταν», είπε. «Ήταν σκληρό».

Kάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα υπάρχοντά τουςΑ.Ρ

Ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε επίσης σπίτια και χώρισε οικογένειες. Η Τζάκι και ο Νταγκ Κουν έτρεξαν στο σπίτι της μητέρας της Τζάκι, όπου έμενε ο μεγαλύτερος γιος τους, πριν χτυπήσει η καταιγίδα, είπε ο Νταγκ στο MSNBC. Στριμώχτηκαν μαζί στο μπάνιο με τους δύο γιους τους ξαπλωμένους στην μπανιέρα με μαξιλάρια από πάνω τους και το δύο μηνών κοριτσάκι τους δεμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου της - κάτι που θα της έδινε μεγαλύτερη προστασία.

«Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το να ξέρεις ότι ένας ανεμοστρόβιλος κατευθύνεται προς το μέρος σου και να ακούς τα παιδιά σου να τρέμουν και να νομίζουν ότι θα πεθάνουν», έγραψε η Τζάκι στο Facebook μετά τη δοκιμασία.

Όταν τελικά ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε το σπίτι της μητέρας της στο Ντόσον Σπρινγκς, είπε: «Όλοι πετάξαμε και καταλήξαμε στην άλλη πλευρά του σπιτιού του γείτονά μας». Καθώς η καταιγίδα υποχώρησε, ο Νταγκ είπε ότι σήκωσε το βλέμμα από εκεί που προσγειώθηκε και είδε τον τετράχρονο γιο του να στέκεται εκεί και να ουρλιάζει «μπαμπά». Το αγόρι είχε μια πληγή στο κεφάλι του και αιμορραγούσε.

Είπε ότι προσπάθησε να σταματήσει την αιμορραγία καθώς έψαχνε για τα άλλα μέλη της οικογένειάς του μέσα στα ερείπια, ενώ παντού γύρω ακούγονταν από ουρλιαχτά. «Είναι το πιο τραυματικό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε. «Ένιωθα σαν να ήμουν ανήμπορος να προστατεύσω τα παιδιά μου από αυτό».

Ο τετράχρονος γιος του έπρεπε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία για να διασφαλίσει ότι η αιμορραγία του εγκεφάλου που είχε δεν θα επιδεινωθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση της δύο μηνών κόρης του, επιδεινώθηκε.

Η Τζάκι ανάρτησε στο Facebook την Κυριακή ότι οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο έκαναν κάποιες εξετάσεις στην κορούλα της και «νομίζουν ότι έχει τραυματίσει τις φλέβες του λαιμού της, κάτι που μπορεί να της προκάλεσε εγκεφαλικό. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Εικόνες καταστροφής στις ΗΠΑΑ.Ρ

Η Lora Capps εργαζόταν για δέκατη μέρα στο εργοστάσιο κεριών. Είπε στο ABC News ότι εκείνη και ένας θυρωρός κατέφυγαν σε ένα μπάνιο και βρέθηκαν σε μια τρύπα στο έδαφος, κάτω από τα συντρίμμια. «Εκείνος έλεγε συνέχεια «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και εγώ του έλεγα προσπάθησε» αφηγήθηκε τις τελευταίες στιγμές του θυρωρού.

«Θέλω απλώς η οικογένειά του να μάθει ότι προσπάθησα για το καλύτερο»
Η ίδια έζησε. Τη βρήκαν τρεις άνδρες με φακό, οι οποίοι τη βοήθησαν να σωθεί και την ένωσαν ξανά με τον γιο της. «Αυτό θα με τραυματίσει για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε.

Οι κάτοικοι του Κεντάκι, πολλοί χωρίς ρεύμα, νερό ή ακόμα και στέγη πάνω από το κεφάλι τους, εργάζονταν την Κυριακή για να σώσουν ό,τι μπορούσαν σε πόλεις που είχαν καταστραφεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε -μεταξύ άλλων- «ειλικρινή συλλυπητήρια» στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας για την Ουκρανία. Η ιστορική φύση της καταιγίδας επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Στο Earlington του Κεντάκι οι ισχυροί άνεμοι εκτροχίασαν επίσης ένα εμπορευματικό τρένο, με αποτέλεσμα ένα βαγόνι να πετάξει μέτρα μακριά από τις γραμμές. Φωτογραφίες δείχνουν ότι δύο βαγόνια χωρίστηκαν εξ ολοκλήρου από το τρένο κοντά στην εθνική οδό 41, με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου τρένου να έχει ανατραπεί στο πλάι.

Μία παλιά οικογενειακή φωτογραφία «πέταξε» 200 χιλιόμετρα μακριά προτού ανακτηθεί άθικτη και…επανενωθεί με τον ιδιοκτήτη της. Η Katie Posten, από το New Albany της Ιντιάνα, έγραψε στο Facebook ότι ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της όταν ανακάλυψε τη φωτογραφία από τη δεκαετία του 1940, κολλημένη στο παρμπρίζ της.

Πηγή: Daily Mail

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Άγις Κυνηγόπουλος

Γιώργος Τράγκας: Κρίσιμες ώρες στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Η Φάρμα: «Έσπασε» ο Ψωμιάδης – «Δεν φανταζόμουν ότι στα τελευταία χρόνια της ζωής μου...» (vid)