ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2021: Έλον Μασκ - Τζεφ Μπέζος, μια κόντρα... διαστημική

Τζεφ Μπέζος vs Έλον Μασκ
Τζεφ Μπέζος vs Έλον Μασκ
AP

Ανασκόπηση 2021 - Τζεφ Μπέζος vs Έλον Μασκ: Μια διαστημική κόντρα δισεκατομμυριούχων και των εταιρειών τους (Blue Origin και Space X αντίστοιχα) που πέρασε σε άλλο level.

Στο... διάστημα εκτοξεύτηκε το 2021 η κόντρα ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τον Ελον Μασκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, και τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και επικεφαλής της μεγαλύτερης πλατφόρμας λιανικού εμπορίου στον κόσμο, της Amazon.

Με αφορμή τις φιλοδοξίες και των δύο να κατακτήσουν το Διάστημα και αιχμή την πρώτη νίκη που κατήγαγε ο Ελον Μασκ κλείνοντας συμβόλαιο με τη NASA, η κόντρα ανάμεσα στους δύο επιχειρηματίες γίνεται πιο επιθετική και προσλαμβάνει οριακά ελαφρώς απρεπή χαρακτηριστικά.

Η κόντρα όμως φαίνεται ότι κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο και σε οικονομικό επίπεδο αφού στην πρώτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο βρίσκεται πλέον ο Έλον Μασκ που εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος για 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η καθαρή περιουσία του Έλον Μασκ ξεπέρασε τα 230 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές της Space X αυξήθηκαν κατά 33%, με την εταιρία να έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 δισ. δολαρίων. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας μάλιστα έκανε άλματα, καθώς για πρώτη φορά εντάχθηκε στη λίστα με τους δέκα πρώτους δισεκατομμυριούχους στα μέσα του περασμένου έτους.

Ο ιδρυτής της Tesla βρίσκεται πάνω από τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, που κατείχε την πρώτη θέση, ενώ είναι πιο πλούσιος από τους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ μαζί. Η εκτόξευση του Μασκ και της εταιρείας του έγιναν στις 8 Οκτωβρίου, όταν οι μετοχές της SpaceΧ εκτινάχθηκαν σε δευτερεύουσα προσφορά. Τον Φεβρουάριο, η SpaceX είχε αξία 74 δισεκατομμύρια δολάρια, με 419,19 δολάρια ανά μετοχή.

Πλέον, η SpaceX είναι η δεύτερη πιο μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την Bytedance της Κίνας. Λίγο πριν από ένα χρόνο, ο Έλον Μασκ δεν έφτασε καν στη λίστα της Forbes με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ ο Μπέζος βρισκόταν στο νούμερο 1 με καθαρή περιουσία 113 δισ. δολάρια. Ωστόσο η περουσία του αυξήθηκε στα 197,8 δισ. δολάρια, καθώς η πανδημία και τα lockdown αύξησαν θεαματικά τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η πρώτη διαστημική τουριστική πτήση του Έλον Μασκ

Η SpaceX τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/9) εκτόξευσε το πρώτο πλήρωμα «ερασιτεχνών αστροναυτών» στον κόσμο σε ιδιωτική πτήση. Σκοπός του... ταξιδιού να περιστραφούν γύρω από τη Γη για τρεις ημέρες.

Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») ήταν ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

Τι έκαναν οι... τουρίστες του διαστήματος

Οι τέσσερις πολίτες που βρέθηκαν στο σκάφος Dragon ήταν για τρεις μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. πάνω από τη Γη, 100 χλμ. ψηλότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Το πλήρωμα δεν απολάμβανε απλά τη θέα στη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την εκτόξευση, πραγματοποίησε και μια σειρά από πειράματα προσανατολισμένα όλα στον ιατρικό τομέα.

Ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ιδανική συνθήκη για να πραγματοποιηθούν αυτά τα πειράματα αφού το σκάφος θα βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν ταξιδεύουν συνήθως άνθρωποι, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολόκληρο διαστημικό πλήρωμα αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ο οργανισμός των οποίων δεν λειτουργεί το ίδιο με αυτόν των επαγγελματιών εκπαιδευμένων αστροναυτών.

Έτσι το πλήρωμα πραγματοποίησε πειράματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στις συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι αστροναύτες παρακολουθούσαν συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και έκαναν, επίσης, συνεχείς λήψεις δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος και του οργανισμού τους για διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

Έγιναν, δε, έρευνες για τα επίπεδα της ηλιακής αλλά και κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την παραμονή του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις όπως η πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδεύουν στο Διάστημα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε τέτοιο περιβάλλον.

Οι τουρίστες του SpaceX συνομίλησαν με τον Τομ Κρουζ από το διάστημα

Οι διαστημικοί τουρίστες, είχαν την Παρασκευή 17/9 μια συνομιλία με τον διάσημο ηθοποιό Τομ Κρουζ από το διάστημα, ανακοινώθηκε σήμερα στον λογαριασμό της αποστολής.

«Ο Ρουκ, η Νόβα, ο Χανκς και η Λίο μίλησαν με τον Τομ Κρουζ σήμερα», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της αποστολής Inspiration4, που χρησιμοποίησε τα ονόματα των τεσσάρων πρώτων ιδιωτών επιβατών που πετούν με τη SpaceX.

«Μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το διάστημα», διευκρίνισε το τουίτ. «Μάβερικ, μπορείτε να είστε ο συνοδός μας όταν θελήσετε».

Μάβερικ ονομάζεται ο πιλότος που ενσαρκώνει ο Τομ Κρουζ στην ταινία "Top Gun".

«Κάποτε οι αστροναύτες της NASA θα αποτελέσουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα» δήλωσε ο Mason Peck του Πανεπιστημίου Cornell, καθηγητής μηχανικής που υπηρέτησε ως επικεφαλής τεχνολόγος της NASA πριν από σχεδόν μια δεκαετία. «Αλλά πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοπόροι τους οποίους θα ακολουθήσουμε εμείς οι υπόλοιποι».

To πλήρωμα της αποστολής

Ο «διοικητής» της αποστολής, ο άνθρωπος που ναύλωσε τον Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, είναι ο πολυεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, 38 ετών, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments.

Τα αλλά τρία μέλη είναι: Η Χέιλι Άρσενο που επέζησε από παιδικό καρκίνο και σήμερα είναι βοηθός νοσηλεύτρια. Θα γίνει η νεότερη Αμερικανίδα και ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητό άκρο που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Ο Κρις Σεμπρόσκι, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας,που εργάζεται σήμερα στον τομέα της αεροναυπηγικής και η 51χρονη Σάιαν Πρόκτορ, καθηγήτρια επιστημών της Γης.

Δέκα λεπτά στο διάστημα για τον Τζεφ Μπέζος

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος στις 20 Ιουλίου δήλωσε πως έμεινε «άναυδος» από την «ομορφιά και την ευθραυστότητα» της Γης, αντικρίζοντας τον μπλε πλανήτη από το διάστημα, σήμερα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του με το διαστημόπλοιο της εταιρείας του Blue Origin.

«Όλοι εκείνοι που βρέθηκαν στο διάστημα είπαν ότι αυτό τους άλλαξε και ότι έμειναν έκπληκτοι, άναυδοι από τη Γη και την ομορφιά της, αλλά επίσης από την ευθραυστότητά της κι εγώ συμφωνώ απολύτως», είπε ο ιδρυτής της Amazon, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την πτήση του σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων.

Η Γη «είναι ένα μικρό, εύθραυστο πράγμα και όταν εξελισσόμαστε σε αυτόν τον πλανήτη, προκαλούμε ζημιές», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος.

«Είναι κάτι που αναγνωρίζουμε, όμως είναι άλλο πράγμα να βλέπουμε ιδίοις όμασι σε ποιο βαθμό είναι τόσο εύθραυστη».

Ο Μπέζος, έκανε σήμερα πραγματικότητα το όνειρό του για το διάστημα και ταξίδεψε στην πρώτη επανδρωμένη πτήση της εταιρείας του Blue Origin, που συμβάλλει με τη σειρά της στην έναρξη μιας νέας εποχής για τον ιδιωτικό, εμπορικό διαστημικό τουρισμό.

Το διαστημόπλοιο New Shepard απογειώθηκε από τη διαστημική βάση της εταιρείας στην έρημο του Τέξας, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη μικρή πόλη Βαν Χορν, στις 08.11 τοπική ώρα (16.11 ώρα Ελλάδας), με καθυστέρηση λίγων λεπτών από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα .

Στο πλευρό του Τζεφ Μπέζος σε αυτήν την ιστορική, πλήρως αυτόνομη, υποτροχιακή πτήση βρίσκονταν ο αδελφός του Μαρκ, η πρωτοπόρος της αεροπορίας Ουάλι Φανκ, ηλικίας 82 ετών και ο πρώτος επί πληρωμή πελάτης της Blue Origin, ένας Ολλανδός ηλικίας 18 ετών, ο Όλιβερ Ντέιμεν, οι οποίοι έγιναν αντίστοιχα η γηραιότερη αστροναύτισσα και ο νεότερος αστροναύτης στην ιστορία.

diastima-tzef-mpezos.jpg
Στιγμιότυπα από την προσγείωση.

Το New Shepard επιτάχυνε προς το διάστημα σε ταχύτητες που ξεπέρασαν τα 3 Mach με τη βοήθεια ενός κινητήρα που λειτουργούσε με υγροποιημένο υδρογόνο και οξυγόνο, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η κάψουλα στη συνέχεια διαχωρίστηκε και οι αστροναύτες πέρασαν λίγα λεπτά σε ύψος 107 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Εκεί, μπόρεσαν να θαυμάσουν την καμπυλότητα του μπλε πλανήτη και το μαύρο φόντο του υπόλοιπου σύμπαντος, από τα μεγάλα παράθυρα, που καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της καμπίνας.

«Είναι όλα μαύρα εδώ», είπε η Φανκ, σύμφωνα με τη ροή του ήχου που ερχόταν από την κάψουλα.

diastima-tzef-mpezos-1.jpg
Η πρώτη επανδρωμένη πτήση της εταιρείας του Blue Origin.

Έπειτα από πτήση 10 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, η κάψουλα προσγειώθηκε με ασφάλεια στην έρημο.

Μόλις αποβιβάστηκαν, τους τέσσερις επιβάτες, που ήταν όλοι σε καλή κατάσταση, υποδέχθηκαν με επευφημίες ομάδες της Blue Origin. Ο Τζεφ Μπέζος εξήλθε του διαστημικού οχήματος φορώντας ένα καουμπόικο καπέλο.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 52ης επετείου των πρώτων βημάτων των Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν στη Σελήνη.

Στις 11 Ιουλίου, ο ιδρυτής της Virgin Galactic, Ρίτσαρντ Μπράνσον πέρασε επίσης τα όρια της ατμόσφαιρας και προηγήθηκε επομένως χρονικά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Amazon σε αυτή τη μάχη των δισεκατομμυριούχων.

Ωστόσο, ο Βρετανός μεγιστάνας έφθασε σε ύψος 86 χιλιομέτρων με το σκάφος Virgin Galactic. Ωστόσο ο Τζεφ Μπέζος βρέθηκε 13 μίλια πιο ψηλά από εκείνον.

Ποιος είναι ο Elon Musk

Στη Νότια Αφρική στις 28 Ιουνίου 1971 γεννήθηκε ο Elon Musk, καρπός του έρωτα του Νοτιο Αφρικανού ηλεκτρολόγου μηχανικού Errol Musk και της Καναδού διαιτολόγου και μοντέλου Maye Musk. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί ένα χρόνο νωρίτερα και ο Elon ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά που απέκτησαν πριν αποφασίσουν να χωρίσουν αργότερα, το 1979.

Παιδικά χρόνια & σπουδές

Ο Elon Musk μεγάλωσε στην Πρετόρια της Νότιου Αφρικής και αφού χώρισαν οι γονείς του, έμεινε με τον πατέρα του.
Όπως έχει αρκετές φορές αναφέρει σε συνεντεύξεις του, πέρασε την παιδική του ηλικία χωμένος μέσα σε βιβλία και υπολογιστές. Ήταν ένα εσωστρεφές παιδί, αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν nerd, μέχρι τουλάχιστον την εφηβεία του.

Ξεκίνησε τις σπουδές του παρακολουθώντας για μικρό χρονικό διάστημα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια, αλλά μόλις έγινε 17 ετών μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί φοίτησε στο Queen’s University και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πανσυλβάνια όπου και έλαβε δύο πτυχία, ένα στα Οικονομικά και ένα στη Φυσική.

Το 1995 έγινε δεκτός να ξεκινήσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μια πορεία που κράτησε μόλις δύο ημέρες αφού αποφάσισε να τα παρατήσει και να ξεκινήσει την επιχειρηματική του καριέρα.

Τα πρώτα βήματα στις επιχειρήσεις

Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η ίδρυση της Global Link Information Network με συνιδρυτές τον αδερφό του Kimbal Musk και τον Greg Kouri. Το αντικείμενο της εταιρείας ήταν η παροχή υπηρεσίας στις τοπικές επιχειρήσεις για παρουσία στο internet κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο για το 1995. Λίγο αργότερα ξεκίνησαν να παρέχουν βοήθεια σε εφημερίδες για το σχεδιασμό online οδηγών πόλεων. Το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Zip2 και το 1999 η Compaq Computer αγόρασε την εταιρεία με αντίτιμο λίγο επάνω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα χρήματα που πήρε ο Elon Musk από την εξαγορά ίδρυσε το 1999 την X.com μια online τράπεζα. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το Μάρτιο του 2000, η νέα εταιρεία του Elon Musk ενοποιήθηκε με την Confinity η οποία είχε μόλις λανσάρει το PayPal και η νέα εταιρεία ονομάστηκε PayPal. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2002, το eBay να προχωρήσει στην εξαγορά της νέας εταιρείας καταβάλλοντας αντίτιμο 1,5 δις δολαρίων σε μετρητά και μετοχές του eBay.

Το όνειρο ξεκινά να παίρνει μορφή

Με τα χρήματα που έλαβε από την πώληση του PayPal στο eBay ο Elon Musk αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ρίσκαρε ολόκληρη την προσωπική του περιουσία ιδρύοντας την SpaceX, λίγο αργότερα, το 2004 έγινε συνιδρυτής στη Tesla Motors, και το 2006 συνιδρυτής της SolarCity.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε συνέντευξη του πως τα χρήματα που πήρε από το PayPal τα επένδυσε όλα, μέχρι τελευταίου σεντς, για τη δημιουργία της νέας του εταιρείας και για κάποιο περίεργο λόγο εκείνο το μήνα δεν είχε να πληρώσει ούτε το ενοίκιο του μιας και δεν υπολόγισε να κρατήσει κάτι για αυτό.

Αρκετά αργότερα, το 2016 ίδρυσε την Neuralink, μια εταιρεία νευροτεχνολογίας, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη εμφυτεύσιμων διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής.

Λίγους μήνες αργότερα ίδρυσε την The Boring Company με στόχο την κατασκευή υπόγειων σηράγγων σε πόλεις. Μέσα από αυτές τις σήραγγες που ονομάζει Loops θα μεταφέρονται αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα και μέσα από τις Hyperloops θα μεταφέρονται vactrains.

Στόχος η μείωση της κίνησης στις μεγαλουπόλεις, ενώ ήδη υπάρχει δοκιμαστική σήραγγα μερικών εκατοντάδων μέτρων στο Λός Άντζελες όπου και πραγματοποιούνται οι δοκιμές.

Όραμα

Και οι τρείς εταιρείες στις οποίες αποφάσισε να επενδύσει ολόκληρη την προσωπική του περιουσία επικεντρώνονται στη αντιμετώπιση διαφορετικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της.

Σημαντικότεροι από αυτούς είναι ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σαν ανθρωπότητα όντας εξαρτώμενοι σήμερα από τη ζωή μας επάνω σε έναν και μόνο πλανήτη.

Με αυτές τις επιλογές του, όπως η Neuralink αλλά και μερικές ακόμα που έχει πραγματοποιήσει νωρίτερα όπως να μην ζητάει δικαιώματα για τεχνολογίες φόρτισης μπαταριών που ανέπτυξε για την Tesla, αλλά και το όραμα για την αποικία μας στον πλανήτη Άρη, έχει λάβει το παρατσούκλι Iron Man.

Είναι, σύμφωνα με όσους τον έχουν «βαπτίσει» έτσι, η έκδοση του κινηματογραφικού Iron Man στην πραγματική ζωή, σε αυτό το “παρατσούκλι” όμως είναι βέβαιο πως έχει συμβάλει και το γεγονός ότι ο Robert Downey Jr στράφηκε στον Elon Musk για βοήθεια ώστε να υποδυθεί τον Iron Man στην πρώτη ομώνυμη ταινία το 2008.

Ποιος είναι ο Τζεφ Μπέζος

Παρόλο που το επίθετό του φαίνεται ελληνικό, ο Μπέζος γεννήθηκε στο Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού και το πραγματικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Πήρε το επώνυμο Μπέζος από τον δεύτερο σύζυγό της μητέρας του, τον Μιγκέλ Μπέζο από την Κούβα, ο οποίος πιθανότατα είχε ελληνικές ρίζες.

Η μητέρα του ήταν μόλις 17 ετών, όταν τον γέννησε. Ο γάμος της με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Γιόργκενσεν και βιολογικό πατέρα του διήρκεσε μόλις ένα χρόνο.

bezos2.jpg
O Τζεφ Μπέζος.

Μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του παντρεύτηκε τον Μπέζο. Μικρές ενδείξεις της κλίσης του στον τεχνολογικό τομέα, παρουσιάστηκαν όταν ο Μπέζος ήταν ακόμη σε νεαρή ηλικία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατασκευή ενός ηλεκτρικού συναγερμού για να κρατήσει τα αδέρφια του μακριά από το δωμάτιό του. Σπούδασε μηχανολογία και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Αρχικά, εργάστηκε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στην εταιρία Fitel.

Ο ιδρυτής της Amazon.

Στη συνέχεια, έγινε επικεφαλής ανάπτυξης και διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών. Λίγους μήνες αργότερα, προσλήφθηκε ως διευθυντής προϊόντων στην εταιρία Bankers Trust, ενώ από το 1990 μέχρι το 1994 εργαζόταν στο χώρο τον επενδύσεων. Η ιδέα για τη δημιουργία της Amazon του ήρθε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία κολοσσός δημιουργήθηκε το 1994 σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ.

Η Amazon δεν είναι απλώς ένα τεράστιο διαδικτυακό κατάστημα. Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο. Σχεδόν το 40% όλων των διαδικτυακών αγορών στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται στην Amazon. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου στο 30%.

O Μπέζος γεννήθηκε στο Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού.

Το Amazon Web Services (AWS), ξεκίνησε το 2006 και τώρα είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα cloud computing στον κόσμο. Λίγα χρόνια πριν, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα ανοίξει υπηρεσία φαρμάκων στο διαδικτυακό της κατάστημα, οι πιθανές επιπτώσεις στον παραδοσιακό φαρμακευτικό τομέα τρομάξαν τους επενδυτές προκαλώντας ξαφνική και απότομη πτώση της αξίας των γιγάντων λιανικής όπως οι Walgreens, CVS και RiteAid. Και όταν ανακοίνωσε μια εταιρική σχέση υγειονομικής περίθαλψης με τους Berkshire Hathaway και JPMorgan Chase, οι μεγάλοι Αμερικανοί πάροχοι ασφάλισης υγείας έχασαν αμέσως δισεκατομμύρια.

Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.