ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ομπάμα στον Χαμενεΐ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Μήνυμα Ομπάμα στον Χαμενεΐ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε ένα μήνυμα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο οποίο αναφέρει ότι σε αντάλλαγμα για ορισμένες διαβεβαιώσεις, η Ουάσιγκτον θα αποδεχόταν η Τεχεράνη να συνεχίσει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Μάλιστα αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε στα τέλη Μαρτίου από τον Ομπάμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στην Σεούλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός το παρέδωσε στη συνέχεια στον Ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τεχεράνη, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, που συνήθως είναι καλά ενημερωμένος για τις θέσεις του Λευκού Οίκου.

«Ο Ομπάμα δεν διευκρινίζει αν το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, στο πλαίσιο ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος, στο οποίο οι ΗΠΑ θα δώσουν την έγκρισή τους», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σε αντάλλαγμα για την εν λευκώ έγκριση των ΗΠΑ, ο Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένη δέσμευση τις δηλώσεις του της 22ας Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε δηλώσει ότι «το Ιράν ποτέ δεν έχει επιδιώξει και ούτε θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», αναφέρει η Washington Post.

Η αποκάλυψη αυτού του αμερικανικού μηνύματος προς το Ιράν γίνεται, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και της Τεχεράνης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα σε έναν τόπο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.