ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ξεκινούν δοκιμές ρινικού «εμβολίου» κατά της Covid-19

Ρινικό "εμβόλιο" ετοιμάζουν Αυστραλοί επιστήμονες
Ρινικό "εμβόλιο" ετοιμάζουν Αυστραλοί επιστήμονες
ΑΡ

Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποιούν προσεχώς δοκιμές για να διαπιστώσουν αν η εισπνοή αντιπηκτικού δια της μύτης μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της Covid-19

Το ρινικό διάλυμα βασίζεται στο φθηνό φάρμακο της ηπαρίνης, σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η ουσία αυτή εγχέεται μέσω ρινικής κοιλότητας σε θετικά στον κορωνοϊό άτομα, φαίνεται πως τα καθιστά μη μολυσματικά. Η δοκιμή δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022, οπότε και θα χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού μόνο εμβόλια και άλλα μέτρα.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως το ρινικό σπρέι θα συμβάλλει όχι μόνο αποτρεπτικά με έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και προληπτικά ως ρινική «μάσκα» που θα σταματά τη διασπορά του ιού.

Θα μπορεί να χρησιμοποιείται «οπουδήποτε σε καταστάσεις συνωστισμού» ανέφερε στο BBC o επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, καθηγητής Ντον Κάμπελ. «Για άτομα όπως εγώ που φοβούνται την Covid-19, η ιδέα είναι πως ίσως μια δόση πριν πάμε για ψώνια ή σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, μάς κάνει πολύ λιγότερο αγχώδεις. Είναι ένα εργαλείο που μου δίνει τον έλεγχο» εξηγεί ο ίδιος.

Παρότι και άλλα ρινικά σκευάσματα δοκιμάζονται και σε άλλες χώρες κατά του κορωνοϊού, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση ηπαρίνης - ενός ευρέως διαθέσιμου αντιπηκτικού φαρμάκου για την πρόληψη ανάπτυξης θρόμβων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εισπνεόμενη ηπαρίνη δεν καταλήγει στο αίμα. Αντ'αυτού, παραμένει στη ρινική κοιλότητα, με στόχο ο ιός να προσκολληθεί σε αυτή αντί για τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η κυβέρνηση της Βικτόρια έχει εγκρίνει πρώτο κονδύλι 3 εκατμμυρίων δολαρίων για τη δοκιμή σε 400 νοικοκυριά με κρούσματα, αρχής γενομένης τον προσεχή Φεβρουάριο.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δοκιμών, θα κάνουν από δύο εισπνοές τρεις φορές την ημέρα, ώστε να διαπιστωθεί αν αποτρέπεται η διασπορά του ιού από το μολυσμένο άτομο της οικογένειας στα υγιή.

«Ένα από τα υπέροχα τής ηπαρίνης είναι πως είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά ως εγκεκριμένο προϊόν άλλου σκοπού, δεν απαιτεί ψύξη και μπορεί να αποθηκευτεί σε πλαστικά φιαλίδια για να διανεμηθεί ευρέως και αποτελεσματικά» αναφέρει η καθηγήτρια Μισέλ Μάκιντος, εκ των ερευνητών της μελέτης.

«Επιπλέον αποτελεί εύχρηστη μορφή για τους ανθρώπους. Μπορούμε απλώς να τους πούμε: Πάρτε μια συσκευή για εισπνοές και ψεκάστε μέσα στη μύτη σας» σημειώνει ο Κάμπελ, ο οποίος παραδέχεται πως κάνει ήδη χρήση του σπρέι, χωρίς καμία παρενέργεια προσώρας.

«Το χρησιμοποιώ εδώ και είκοσι μήνες και δεν έχει πέσει η μύτη μου ούτε είχα αιμορραγία μέχρι θανάτου» λέει χαριτολογώντας, συμπληρώνοντας την αισιοδοξία του πως το προϊόν θα λειτουργήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λύτρας στο Newsbomb.gr: Ο Παναγιωτόπουλος αναζητείται για να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου

Από σήμερα ξεκινάει η διάθεση των δωρεάν self test στους πολίτες - Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

Σάκης Τανιμανίδης: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο παρουσιαστής - Τι συνέβη

Κίνα: Ανακαλύφθηκε έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε αυγό 66 εκατομμυρίων ετών