ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή... γονατίζει την «πατρίδα» των χριστουγεννιάτικων δέντρων

 H κλιματική αλλαγή πλήττει τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα
H κλιματική αλλαγή πλήττει τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα
ΑΡ

ΗΠΑ: Οι αγρότες στο Όρεγκον πέρασαν το «χειρότερο καλοκαίρι» της ζωής τους, καθώς η ζέστη, η ξηρασία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη βιομηχανία τους. Οι επιπτώσεις θα κάνουν χρόνια να φανούν

Έγινε εν μία νυκτί. Ο Αμερικανός καλλιεργητής Λάρι Ράιερσον, 78 ετών, ξύπνησε μια Κυριακή πρωί στος τέλος Ιουνίου στο Μέντφορντ του Όρεγκον, για να βρει χιλιάδες σπορόφυτα στη φάρμα 10 στρεμμάτων με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα «νεκρά».

Το λαμπερό πράσινο χρώμα τους είχε σβήσει μετά από μια ημέρα αφόρητης ζέστης. θερμοκρασιών. Και τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, παρακολούθησε τα νεαρά δέντρα να γίνονται καφέ και να πεθαίνουν.

«Σου ραγίζει την καρδιά να βγαίνεις εκεί έξω και τη μια μέρα να βλέπεις όμορφα δέντρα με φρέσκια όψη και την επόμενη μέρα να μαραίνονται και να αλλάζουν χρώμα», λέει Ράιερσον, συνιδιοκτήτης της φάρμας U Cut Christmas Tree. «Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό».

Υπολόγισε ότι έχασε 4.500 δέντρα και μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή τη φάρμα του μόνο για τρεις ημέρες φέτος λόγω της έλλειψης αποθέματος. Η επιχείρησή του, που υπάρχει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, συνήθως ανοίγει γύρω στην Ημέρα των Ευχαριστιών και συνεχίζει να πουλάει δέντρα, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Λυπάμαι πολύ που πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ κάθε χρόνο για να αποκτήσουν το δικό τους δέντρο και εμείς είμαστε απο τους ελάχιστους δεδροκαλλιεργητές που έχουν απομείνει στην κοιλάδα», είπε.

Οι φάρμες χριστουγεννιάτικων δέντρων σε όλο το Όρεγκον, τον μεγαλύτερο παραγωγό της χώρας, έχουν βρεθεί σε επισφαλή θέση μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ένας θανατηφόρος «θόλος θερμότητας» έπληξε τον βορειοδυτικό Ειρηνικό από το τέλος Ιουνίου, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ θερμότητας στο Όρεγκον και τη γύρω περιοχή , ενώ μια πρωτοφανής ξηρασία κατέκλυσε την πολιτεία για μήνες.

Kαλλιεργητής Χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Όρεγκον των ΗΠΑΑ.Ρ

Η ζέστη και η ξηρασία εκτιμάται ότι έχουν εξαφανίσει εκατομμύρια δέντρα σε ολόκληρη την πολιτεία, τα περισσότερα από αυτά δενδρύλλια, με τους αγρότες να μιλάνε για το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία τους .

Η χρονιά που φεύγει βεβαίως δεν θα είναι η τελευταία χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι αγρότες χριστουγεννιάτικων δέντρων σε όλη την πολιτεία λαμβάνουν ήδη μέτρα για ένα μέλλον όπου το κλίμα δε θα είναι ευνοϊκό για τη βιομηχανία τους.

Ο Tομ Νόρμπι, πρόεδρος του Oregon Christmas Tree Growers Association και ιδιοκτήτης του Trout Creek Tree Farm, λέει ότι τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δέντρων πιο ανθεκτικών στο ζεστό κλίμα.

Μια καταστροφική σεζόν

Το περασμένο καλοκαίρι, ο καύσωνας ήταν θανατηφόρος. Χτύπησε νωρίς το καλοκαίρι, λίγους μήνες μετά τη φύτευση των δέντρων και ακριβώς στη μέση της περιόδου αιχμής ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Ταυτόχρονα, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, που έχουν γίνει ολοένα και πιο συχνές στην περιοχή, καθιστούσαν ήδη πρόκληση την επιβίωση των δενδρυλλίων (τα αγροκτήματα χριστουγεννιάτικων δέντρων συνήθως δεν ποτίζουν, λόγω της θέσης τους και του γεγονότος ότι τα δέντρα συνήθως δεν το χρειάζονται).

Οι ακραίες θερμοκασίες και η ξηρασία καταστρέφουν τις καλλιέργειεςΑ.Ρ

«Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ κόπο. Έτσι, τα χάνεις όλα αυτά και δεν τα παίρνεις πίσω» λένε οι καλλιεργητές.

Η Noble Mountain Tree Farm, ένας καλλιεργητής χονδρικής στο Σάλεμ με περίπου 4.000 στρέμματα και περισσότερα από μισό εκατομμύριο δέντρα σε πωλήσεις κάθε χρόνο, έχασε περίπου 280.000 δέντρα. Για αυτή τη σεζόν, έπρεπε να δώσουν στους λιανοπωλητές τους την επιλογή είτε να λάβουν λιγότερα δέντρα είτε να επιλέξουν άλλα είδη.

Θα περάσουν χρόνια για να φανεί η καταστροφή

Η πλήρης ζημιά θα μπορούσε να «χρειαστεί χρόνια» για να γίνει αισθητή. Ο αντίκτυπος στους καταναλωτές όμως άρχισε ήδη να γίνεται αισθητός. Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν τιμολογήσει τα δέντρα τους ελαφρώς υψηλότερα, ενώ άλλες δεν κατάφεραν να προσφέρουν την ποικιλία των ειδών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Νόρμπι εκτίμησε ότι το απόθεμα μειώθηκε κατά 5% έως 10% σε ολόκληρη την πολιτεία, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε υπολογίσιμη έλλειψη χριστουγεννιάτικων δέντρων.

«Θέλετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι εκεί έξω», είπε. «Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, πρέπει να αγκαλιάσουμε τους καλλιεργητές χριστουγεννιάτικων δέντρων. Και να δεχτείτε οτι μπορεί να έχετε είναι ένα ελαφρώς κατεστραμμένο δέντρο, ένα δέντρο που εκφράζει τα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ο πραγματικός αντίκτυπος μπορεί να μην είναι αισθητός για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Chal Landgren, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ανέφερε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έγινε στα σπορόφυτα (τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χρειάζονται έξι έως 10 χρόνια για να ωριμάσουν).

«Θα πρέπει απλώς να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, ξέρετε, αλλά θα μάθουμε όταν πλησιάσει αυτή η ημερομηνία της μεγάλης κρίσης χάσμα» λέει και προβλέπει οτι το χάσμα από τη ζημιά φέτος θα γίνει αισθητό σε οκτώ χρόνια, είπε.

Πηγή: Guardian