ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ρωσία: Η «Ασημένια Αλεπού» που θέλει να βγάλει… νοκ άουτ τον Πούτιν

H Γουέντι Σέρμαν
H Γουέντι Σέρμαν
ΑΡ

Η Γουέντι Σέρμαν , το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας ηγείται των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Το προσωνύμιό της είναι «ασημένια αλεπού» λόγω της λευκής τη κώμης αλλά και της μαεστρίας της στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το «αγκάθι» της Ουκρανίας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή και προειδοποιήσεις από τη Δύση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να εκτονώσουν την ένταση μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους - και η κυρία Σέρμαν βρίσκεται στο στοιχείο της. Γνωστή στην Ουάσιγκτον για τον αιχμηρό τρόπο της, έχει μακρά ιστορία στις δύσκολες αποστολές. Επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, προσπάθησε να συνάψει μια συμφωνία με τους Βορειοκορεάτες που είχε σχεδιαστεί για να σταματήσει τις προσπάθειές τους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το 2011, ανέλαβε την ηγεσία των συνομιλιών της αμερικανικής ομάδας για τα πυρηνικά με το Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν στην εξουσία. Τελικά βοήθησε στη σύναψη μιας ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των P5+1 - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία - το 2015. Ενώ η συμφωνία έκτοτε παραπαίει, οι συνομιλίες για τη διάσωσή της και την επαναφορά του Ιράν στη διεθνή διπλωματική σκηνή, ξεκίνησαν τον Μάιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Εκείνη την εποχή, η Σέρμαν είχε πει ότι το να είσαι γυναίκα δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την πρόοδό της στην αίθουσα διαπραγματεύσεων, παρόλο που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει αυστηρούς κανόνες για την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών.

«Όταν κάθισα απέναντι από τους Ιρανούς ήμουν…οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ίσως ως γυναίκα μπορώ να πω κάποια πράγματα δεν μου φαίνονται σκληρά, αλλά όταν γίνομαι σκληρή και όταν το χάνω, κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί είναι απροσδόκητο», είπε.

Η Σέρμαν, 72 ετών, έχει χλωμό δέρμα και γκρίζα μαλλιά κομμένα κοντά και παρά την εξαντλητική φύση των διαπραγματεύσεων, δείχνει πάντα περιποιημένη «ποτέ μια τρίχα παράταιρη», λέει ένας Βρετανός διπλωμάτης που έχει συνεργαστεί μαζί της.

Πήρε το παρατσούκλι της από τους Ιρανούς, οι οποίοι άρχισαν να την αποκαλούν «Η Αλεπού» λόγω της δύσκολης προσέγγισής της στις συνομιλίες τους. Οι συνάδελφοί της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθέτησαν την ονομασία και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Silver Fox».

Οι συνεργάτες της λένε ότι την παρακολουθούν με θαυμασμό, και μερικές φορές με φόβο, την ώρα που συμμετέχει στις διεθνείς συζητήσεις. «Είναι γρήγορη», λέει ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία που έχει παρατηρήσει την κα Σέρμαν κατά τη διάρκεια της εργασίας της ως διπλωμάτης. «Και είναι πολύ έντονη».

Ανέπτυξε τις διπλωματικές της δεξιότητες με ασυνήθιστο τρόπο: αφού σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βοηθούσε παιδιά στη Βαλτιμόρη που χρειάζονταν ανάδοχη φροντίδα.

Τη δεκαετία του 1980, απογοητεύτηκε από την προσπάθεια να σώσει τα κακοποιημένα παιδιά, έτσι ανέλαβε δράση για να αλλάξει το σύστημα. Σύντομα προσλήφθηκε ως διευθύντρια ενός κρατικού γραφείου παιδικής μέριμνας Λίγα χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Κλίντον και έγινε η πρώτη γυναίκα υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους

Αυτή την εβδομάδα, θα δοκιμάσει τις ικανότητές της. Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικές, λένε οι αναλυτές, και θα χρειαστεί όλα τα διπλωματικά κόλπα που μπορεί να επιστρατεύσει για να πετύχει τους στόχους της για την αποφυγή μίας σύρραξης στην Ευρώπη.

Μίλησε με τους Ρώσους αξιωματούχους, μια ομάδα που περιλαμβάνει τον Σεργκέι Ριάμπκοφ, υφυπουργό Εξωτερικών, στη Γενεύη τη Δευτέρα. Θα συνομιλήσει ξανά μαζί τους σήμερα (12/1) σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη την Πέμπτη.

Οι Ρώσοι έχουν έναν κατάλογο με αιτήματα: οι Αμερικανοί πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα επεκτείνουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Οι Ρώσοι θέλουν επίσης οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί κάποια μέρα στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. «Ήμασταν σταθεροί», είπε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους στη Γενεύη, περιγράφοντας πώς η ίδια και οι άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στους Ρώσους. Οι Ρώσοι είπαν είπε ότι οι συνομιλίες τους με την Σέρμαν ήταν χρήσιμες και συναρπαστικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Δύο νεκροί από τροχαίο στην περιοχή Δροσιά

Κακοκαιρία Διομήδης: Μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλία - Xιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες

Στην αντεπίθεση ο Τζόκοβιτς: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, έγιναν ανθρώπινα λάθη, ζητώ συγγνώμη

Survivor: Απίστευτος καυγάς ανάμεσα σε Πιλίδη και Κατσαούνη – Τους χώρισαν οι συμπαίκτες τους