ΚΟΣΜΟΣ

«Τα μαζεύει» τώρα η Αυστραλία: Η τριετής απαγόρευση εισόδου στον Τζόκοβιτς μπορεί να λήξει νωρίτερα

O Nόβακ Τζόκοβιτς στο αεροπλάνο της επιστροφής
O Nόβακ Τζόκοβιτς στο αεροπλάνο της επιστροφής
ΑΡ

Ο αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αυστραλία νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά την απέλασή του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, μετά τη 10ήμερη «οδύσσεια» που έζησε στη Μελβούρνη ο Σέρβος πρωταθλητής

Η τριετής απαγόρευση βίζας για τον Τζόκοβιτς θα μπορούσε να λήξει νωρίτερα λέει τώρα ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Ντουμπάι νωρίς τη Δευτέρα.

Ο κορυφαίος παίκτης του τένις απελάθηκε απο την Αυστραλία την Κυριακή αφού έχασε τη δικαστική μάχη για την έκδοση βίζας, με τις αρχές της χώρας να επικεντρώνονται στο γεγονός οτι ειναι μη εμβολιασμένος για να τον σύρουν σε μία πρωτοφανή περιπέτεια.

Σύμφωνα με τους νόμους της Αυστραλίας για τη μετανάστευση, ο Τζόκοβιτς δεν μπορεί να λάβει νέα βίζα για να επισκεφθεί τη χώρα για τρία χρόνια. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι θα μπορούσε να του επιτραπεί η είσοδος νωρίτερα υπό τις «κατάλληλες συνθήκες».

«[Η απαγόρευση] ισχύει για μια περίοδο τριών ετών, αλλά υπάρχει η ευκαιρία να επιστρέψουν στις σωστές συνθήκες και αυτό θα εξεταζόταν εκείνη τη στιγμή», είπε σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό 2GB τη Δευτέρα.

Η αυστραλιανή νομοθεσία προβλέπει επιτακτικούς ή συμπονετικούς λόγους για την άρση της τριετούς απαγόρευσης βίζας. Οι αναλυτές θεωρούν οτι με τη δήλωση του ο Αυστραλός πρωθυπουργός αφήνει ένα παράθυρο για να συμμετάσχει ο Τζόκοβιτς στο τουρνουά Australian Open του χρόνου.

Το φετινό τουρνουά, το οποίο επισκιάστηκε από τα προβλήματα βίζας του παίκτη, ξεκίνησε στη Μελβούρνη τη Δευτέρα. Ο Τζόκοβιτς είχε προγραμματιστεί να παίξει αργότερα μέσα στην ημέρα - αλλά η δραματική απέλασή του λίγες ώρες πριν έβαλε τέλος στις ελπίδες του να κερδίσει τον 21ο τίτλο Grand Slam στη διοργάνωση.

Ο Σέρβος παίκτης επιβιβάστηκε σε πτήση της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι από τη Μελβούρνη αργά την Κυριακή, φτάνοντας λίγο πριν τα ξημερώματα τοπική ώρα της Δευτέρας. Εθεάθη να βγαίνει από την πτήση φορώντας μάσκα και κρατώντας δύο τσάντες. Τελικός προορισμός του το Βελιγράδι.

Γκράφιτι με τον Τζόκοβιτς στο ΒελιγράδιΑ.Ρ

Ο Τζόκοβιτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αυστραλία αφού οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του για λόγους δημόσιας υγείας. Η απόφαση σήμανε το τέλος μιας ταραχώδους περιπέτειας 10 ημερών, με τον Σέρβο πρωταθλητή να δίνει μάχη για να παραμείνει στη χώρα και να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Αρχικά του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στην Αυστραλία από δύο διαφορετικές ανεξάρτητες υγειονομικές ομάδες - η μία απο την επιτροπή Tennis Australia και η άλλη από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας - καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όμως η προσπάθεια του παίκτη να εισέλθει στη χώρα χωρίς να εμβολιαστεί πυροδότησε την οργή του κοινού. Στη συνέχεια, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη τον συνέλαβε στις 5 Ιανουαρίου επειδή δεν πληρούσε τις απαιτήσεις και η βίζα του ανακλήθηκε.

Ένας δικαστής ανέτρεψε αυτή την απόφαση την περασμένη Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση παρενέβη αρκετές ημέρες αργότερα για να ανακαλέσει τη βίζα για άλλη μια φορά. Ο δικαστικός μαραθώνιος έληξε την Κυριακή (16/1), όταν οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση της κυβέρνησης, μην αφήνοντας στον Τζόκοβιτς άλλη επιλογή παρά να φύγει από τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor Spoiler: Έξαλλοι οι Διάσημοι με τον Βαλάντη - «Είναι κακός, έχει πονηριά»

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση