ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Οι τέσσερις υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Σασόλι - Σήμερα (18/1) η ψηφοφορία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
AP Photo

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει το νέο πρόεδρο για το δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι υποδεικνύονται είτε από την πολιτική τους ομάδα, είτε από μια ομάδα 36 ευρωβουλευτών.

Η Ρομπέρα Μετσόλα, η Άλις Μπα Κούνκε, ο Κοσμά Ζλοτόφσκι και η Σέρα Ρέγκο διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέντρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Ρομπέρα Μετσόλα (ΕΛΚ, Mάλτα), η Άλις Μπα Κούνκε (Πράσινοι, Σουηδία), ο Κοσμά Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Σέρα Ρέγκο (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 10:00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10:30 έως τις 11:15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12:00.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14:00, στις 17:30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19:30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις πολιτικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους επόμενους έξι μήνες.

Τα σημαντικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν τις νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Νομοθετικές Πράξεις για τις Ψηφιακές Αγορές, την καθιέρωση φόρου άνθρακα για τις εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερες επιδιώξεις για το κλίμα και κανόνες για τους ελάχιστους μισθούς.

Ειδικότερα για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για τη σχετική νομοθεσία την Τετάρτη και θα ψηφίσει την επομένη ημέρα. Η νομοθεσία αποσκοπεί να δημιουργήσει κανόνες για την διευθέτηση του παράνομου online περιεχομένου και να δημιουργήσει πλατφόρμες που θα λογοδοτούν για τους αλγορίθμους τους.

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, την Τετάρτη το Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο για την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Τέλος οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου με τον Σαρλ Μισέλ, που αφορούν τα θέματα της ανταπόκρισης της ΕΕ στην πανδημία, την αύξηση των ενεργειακών τιμών και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και αμυντικά θέματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο 100 ευρώ: Πού θα εμφανίζεται στο taxisnet – Πώς γίνεται η διαδικασία αμφισβήτησης

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις 20 Ιανουαρίου

Survivor: Οργή για το χυδαίο σχόλιο του Βαλάντη στην Ευριδίκη - Ζητούν όλοι την αποχώρησή του

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων