ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Μία ενδεχόμενη επίθεση θα ήταν «τρομακτική» προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Tύμπανα πολέμου ηχούν στην Ουκρανία
Tύμπανα πολέμου ηχούν στην Ουκρανία
ΑΡ

Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «τρομακτική» και θα οδηγούσε σε σημαντικό αριθμό απωλειών, προειδοποιεί  ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ

Ο στρατηγός Mίλεϊ περιέγραψε τη συγκέντρωση 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας ως τη μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση της διπλωματίας. Η Ρωσία αρνείται τα σχέδια εισβολής και λέει ότι η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία αποτελεί απειλή.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ο στρατηγός Μίλεϊ, ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι το μεγεθος των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία σήμαινε ότι μια επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες.

«Αν αυτη η δύναμη εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό και θα είχε σημαντικό αριθμό απωλειών», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου. Και πρόσθεσε «Οι μάχες σε πυκνές αστικές περιοχές θα ήταν «φρικτές, θα ήταν τρομερές»

«Η σύγκρουση δεν ειναι αναπόφευκτη»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, μεταξύ άλλων με την παροχή περισσότερων όπλων.

«Η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για διπλωματία» είπε ο κ. Όστιν, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την κατάσταση. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος που αυτή η κατάσταση πρέπει να εξελιχθεί σε σύγκρουση... Μπορεί να διατάξει τα στρατεύματά του να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.

Επίσης την Παρασκευή, ο pρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα στείλει μικρό αριθμό στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη στο «εγγύς μέλλον», για να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δεν διευκρίνισε πού θα σταθμεύσουν ή πότε θα φτάσουν.

Τα διπλωματικά βήματα

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι υπάρχουν 8.500 στρατιώτες έτοιμοι για μάχη, έτοιμοι να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν μια βασική απαίτηση της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στην αμυντική συμμαχία - αλλά επέμειναν ότι πρόσφεραν στη Ρωσία έναν «σοβαρό διπλωματικό δρόμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Ωστόσο, είπε ότι θα μελετήσει την απάντηση των ΗΠΑ προτού αποφασίσει τι θα κάνει, σύμφωνα με μια ανάγνωση από το Κρεμλίνο της συνομιλίας μεταξύ του Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του.

Η Γαλλία είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης και ότι ο πρόεδρός της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε πει στον Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της κρατών.

«Μην δημιουργείτε πανικό»

Οι προειδοποιήσεις από το Πεντάγωνο έρχονται αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους να μην δημιουργούν πανικό για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι δεν βλέπει μεγαλύτερη απειλή τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας συγκέντρωσης στρατευμάτων την περασμένη άνοιξη.

«Υπάρχουν μηνύματα ακόμη και από σεβαστούς ηγέτες κρατών που λένε ότι αύριο θα γίνει πόλεμος. Αυτό είναι πανικός και κοστίζει πολύ στο κράτος μας» Η «αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας» ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία, είπε.

«Η Ουκρανία δεν είναι ο Τιτανικός»

Ο ένας μετά τον άλλο, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την απειλή. Αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τις ερωτήσεις, κατηγορώντας τον ίδιο τον Τύπο ότι προκαλεί πανικό.

Από την άλλη, δεν αντέκρουσε τις πληροφορίες των ΗΠΑ: «Μπορώ να δω τους 100.000 στρατιώτες», διευκρίνισε τελικά. Και ενώ είπε οτι η Ρωσία απλώς λαμβάνει μία «σαδομαζοχιστική» ευχαρίστηση βλέποντας το Κίεβο να ιδρώνει, παραδέχτηκε επίσης οτι Ουκρανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι υπενθύμισε στους ανθρώπους ότι η χώρα του ζει με την απειλή της ρωσικής επιθετικότητας -που κάνει κύκλους- εδώ και χρόνια και παρά το ασυνήθιστο μέγεθος της τρέχουσας ανάπτυξης, φαινόταν αποφασισμένος να μειώσει τον κίνδυνο.

Αναφερόμενος στην εκκένωση προσωπικού από ορισμένες πρεσβείες, ο ηγέτης της Ουκρανίας απογοητεύτηκε ανοιχτά: «Οι διπλωμάτες είναι σαν καπετάνιοι», είπε ο κ. Ζελένσκι. «Θα έπρεπε να είναι οι τελευταίοι που θα εγκαταλείψουν ένα πλοίο που βυθίζεται. Και η Ουκρανία δεν είναι ο Τιτανικός».

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα υπέβαλε ευρείες απαιτήσεις ασφαλείας από τη Δύση, μεταξύ των οποίων:

Η Ουκρανία πρέπει να αποκλειστεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη, αποσύροντας στρατεύματα από την Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία
Η συμμαχία δεν θα πρέπει να αναπτύξει πυραύλους σε χώρες κοντά ή συνορεύουσες με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απάντησαν λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους της, αλλά πρόσφεραν στη Ρωσία συνομιλίες για την τοποθέτηση πυραύλων και άλλα θέματα.

Αν τελικά γίνει η μοιραία επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Υποστηρίζει επίσης αντάρτες που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς αμέσως μετά, και περίπου 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: ΒΒC

Reuters: Σκηνικό πολέμου - Φιάλες αίματος συγκεντρώνουν οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με Ουκρανία