ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επιχείρηση για τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών - Πώς θα γίνει

Ουκρανία: Επιχείρηση για τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών - Πώς θα γίνει
Έχουν ήδη επιστρέψει όλοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία.
AP

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από όλους τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία - Παράλληλα αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας- Ποια θα είναι η διαδικασία για την επιστροφή των Ελλήνων 

Επιχείρηση για τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές με φόντο τις εξελίξεις στη χώρα και την απειλή ρωσικής εισβολής.

Η μεταφορά των Ελλήνων πολιτών θα γίνει με εμπορικές πτήσεις.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από όλους τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και παράλληλα αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχουν ήδη επιστρέψει όλοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία των Ελλήνων

Σημειώνεται πως οι Έλληνες ομογενείς δέχτηκαν πυρά από ουκρανούς στρατιώτες στο χωριό Γράνιτσα στην Ουκρανία.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε καφέ της περιοχής για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ενώ υπό κράτηση έχουν τεθεί δύο ουκρανοί στρατιώτες.

Στο βίντεο μάλιστα διακρίνεται και ένα από τα θύματα να δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Ονισένκο: Δεν σχετίζεται με την ένταση Ουκρανίας - Ρωσίας ο θάνατος των δύο Ελλήνων

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για το δυσάρεστο συμβάν στο χωριό Γράνιτνα της Ουκρανίας. Οι δυο Έλληνες ομογενείς συνεπλάκησαν με στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού για ασήμαντη αιτία, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, και τα πυρά των τελευταίων ήταν αυτά που τους σκότωσαν.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος των Νέων Κώστα Ονισένκο, το συμβάν και ο θάνατος των δυο ομογενών, όπως και ο τραυματισμός δυο ακόμα, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κρίση και την πιθανή ρωσική εισβολή.

Ειδικότερα, ο κ. Ονισένκο αναφέρει: «Πλακώθηκαν δύο παρέες (μάλλον μεθυσμένων) χθες στο χωριό Γρανίτνε, δίπλα στην γραμμή σύγκρουσης των Ουκρανών με τους Ρώσους. Απ΄όσο ξέρω, στην αρχή η παρέα των στρατιωτικών μάλωσε με τον καταστηματάρχη και μετά επενέβη η άλλη παρέα που είχε μέσα και Έλληνες. Δύο άτομα σκοτώθηκαν επειδή ένας από τους στρατιωτικούς έβγαλε όπλο και άρχισε να ρίχνει. Αυτά λένε οι πηγές. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι η ενέργεια δεν στόχευε τους Έλληνες και πως δεν σχετίζεται με την στρατιωτική ένταση. Κάτι άλλο δεν ξέρω. Μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα και μην διαδίδετε άθελά σας παραπληροφόρηση. Μέχρι το απόγευμα θα ξέρουμε ακριβώς τι και πως».

Να σημειωθεί ότι, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νωρίτερα την εξής ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

Υπουργείο Εξωτερικών σε Έλληνες στην Ουκρανία: Αναχωρήστε άμεσα από τη χώρα

Λίγη ώρα πριν γνωστοποιηθεί ο θάνατος των δυο ομογενών, το ΥΠΕΞ είχε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες επίσημα να αναχωρήσουν από την Ουκρανία. Η απόφαση, για την εν λόγω ανακοίνωση, ελήφθη μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση με την οποία αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Το ΥΠΕΞ συνιστά επίσης «στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο» υπενθυμίζοντας ότι «εν προκειμένω το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία και πριν από τρεις ημέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, ζητώντας τους τότε «να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο» με τη σημερινή οδηγία να υποδηλώνει την ανησυχία που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη στην περιοχή.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, στο Newsbomb.gr ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε περίπτωση ρωσικής εισβολής οι Έλληνες της περιοχής θα βρεθούν στη ζώνη πυρός.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο, έχει ήδη καταρτιστεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται άμεσα τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας, με το ΓΕΕΘΑ και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να έχουν καθοριστικό ρόλο. Είναι εξαιρετικά πιθανό, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, να ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας για τυχόν μεταφορές πολιτών ή για τη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτά ξενοδοχεία.

Στην επίμαχη περιοχή εκτιμάται ότι ζουν περίπου 100.000 Έλληνες ομογενείς και η ασφάλειά τους είναι μια από τις προτεραιότητες της χώρας σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οδηγός για το νέο αυτό σχέδιο αναφορικά με την Ουκρανία, θα είναι η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας». Η επιχείρηση αυτή είχε εκπονηθεί και εκτελεστεί τον Αύγουστο του 1993 έτσι ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Έλληνες της Αμπχαζίας και είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Ουκρανία

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επιχείρηση τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας» σχεδιάζεται για την απομάκρυνση των Ελλήνων

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητάει συνάντηση με Ρώσους - Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή πολέμου

Οι επιπτώσεις στην ενέργεια από μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία