ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μετά τη Γιουνίς έρχεται η καταιγίδα «Φράνκλιν» - Συναγερμός για πλημμύρες, καταστροφές

Σαρωτικές πλημμύρες πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο
Σαρωτικές πλημμύρες πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΡ

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες καλούν τους επιβάτες να μην ταξιδέψουν σήμερα καθώς η καταιγίδα «Φράνκλιν», η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, προκαλεί συναγερμό για πλημμύρες στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η καταιγίδα Φράνκλιν προκαλεί πορτοκαλί και κίτρινες προειδοποιήσεις , καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «πολύ ισχυρούς ανέμους» στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένονται σφοδρές πλημμύρες, ακυρώσεις δρομολογίων και οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις μετακινήσεις

Η καταιγίδα «Φράνκλιν» γίνεται η τρίτη καταιγίδα που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μια εβδομάδα, μετά τις κακοκαιρίες Ντάντλει και Γιουνίς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφονται τρεις επώνυμες καταιγίδες μέσα σε επτά ημέρες από τότε που ξεκίνησε το σύστημα ονοματοδοσίας το 2015.

Τουλάχιστον ένας ποταμός πλημμύρισε χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο ποταμός Ντον ξέσπασε στις όχθες του στο Sprotbrough, στο Νότιο Γιορκσάιρ το βράδυ της Κυριακής - με την αστυνομία να λέει ότι πολλά μονοπάτια της περιοχής ήταν κάτω από το νερό.

Ο ποταμός Severn προκαλεί επίσης ανησυχία, απειλώντας να πλημμυρίσει μέσα στις επόμενες ώρες με τις Αρχές να στήνουν αντιπλημμυρικά φράγματα. Πολλές ζημιές αναφέρθηκαν ήδη από πτώσεις δέντρων, ενώ δημιουργήθηκαν προσωρινά καταφύγια για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Γιγαντιαία κύματα εντοπίστηκαν σε παράκτιες περιοχές, όπως ο φάρος Newhaven στο West Quay στο Ανατολικό Σάσεξ. Επίσης στα βορειοδυτικά, στο Μάντσεστερ έκλεισε μεγάλο μέρος του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των κόμβων 10 και 11.

Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

Εν τω μεταξύ, περίπου 16.000 ακίνητα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε η UK Power Networks το βράδυ της Κυριακής, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να διευκολύνει την αποκατάσταση της παροχής τις επόμενες ημέρες.

Το νέο μπλακ-άουτ έρχεται μετά τη διακοπή ρεύματος-ρεκόρ της Παρασκευής, κατά την οποία 1,4 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα έχασαν την τροφοδοσία τους σε διάστημα 24 ωρών. Ο Ross Easton, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων στην Ένωση Ενεργειακών Δικτύων, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να σημειώνουμε αρκετά καλή πρόοδο όσον αφορά τις επανασυνδέσεις, αλλά σίγουρα παρεμποδίζονται από τους ισχυρούς ανέμους».

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες αναφέρθηκαν και στη Σκωτία και την Ουαλία. Το Met Office εξέδωσε μια πορτοκαλί προειδοποίηση για άνεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει "κίνδυνο για τη ζωή" στη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι τις 7 π.μ., ενώ μια ηπιότερη κίτρινη προειδοποίηση ανέμου καλύπτει σήμερα το μεσημέρι την Αγγλία, την Ουαλία και τη νοτιοδυτική Σκωτία

«Μην ταξιδεύετε»

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης τρένων, συμπεριλαμβανομένων των South Western Railway και Southeastern Railway, προειδοποίησαν τους επιβάτες να μην ταξιδέψουν σήμερα Δευτέρα. Άλλοι ανακοίνωσαν ακυρώσεις δρομολογίων, περιορισμούς ταχύτητας και είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να παρασχεθούν εναλλακτικές μεταφορές για τους επιβάτες, εάν τα δρομολόγια έπρεπε να κλείσουν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο σιδηροδρομικός σταθμόςστο Νότιο Γιορκσάιρ πλημμύρισε τόσο πολύ που οι χειριστές του είπαν ότι θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη. Στο Λονδίνο, η υπέργεια γραμμή ανεστάλη μεταξύ Stratford και Richmond, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η νέα καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει ανέμους 112 χλμ/ώρα στην ενδοχώρα της Βόρειας Ιρλανδίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ταχύτητες 130 χλμ/ώρα αναμένονται στην ακτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγγλία: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταιγίδα Eunice - Συναγερμός και στο στρατό

H καταιγίδα Γιούνις σαρώνει την Αγγλία και τη βόρεια Γαλλία