ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Νεκροί 23 αποστάτες των πρώην FARC σε επιχείρηση του στρατού

Κολομβία: Νεκροί 23 αποστάτες των πρώην FARC σε επιχείρηση του στρατού
AP Photo

Τουλάχιστον 23 αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι 23 αντάρτες «σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων» των ένοπλων δυνάμεων στην κοινότητα Πουέρτο Ρονδόν, στον νομό Αράουκα (βορειοδυτικά), που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι άλλοτε ηγετικό στέλεχος των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), γνωστό ως «Αρτούρο»· άλλοι πέντε αποστάτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του στρατού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η επιχείρηση αυτή εξάρθρωσε σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη δομή αποστατών των FARC», ανέφερε με ικανοποίηση ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο, σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του.

Αφού «πρόδωσε» τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 ανάμεσα στην ηγεσία των FARC και την τότε κυβέρνηση, ο «Αρτούρο» είχε καταφύγει «στη Βενεζουέλα και επιδίωξε από εκεί να ενεργοποιήσει εκ νέου ομάδες αποστατών για να συνεχίσει τα εγκλήματά του», υποστήριξε ο υπουργός.

Η ομάδα του «διέπραττε (...) στοχευμένες δολοφονίες» και τής αποδίδεται επίσης η ευθύνη για «βομβιστική ενέργεια που είχε πλήξει την κοινότητα Σαραβένα», συνέχισε ο κ. Μολάνο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατιωτική επιχείρηση.

Άλλος ηγέτης των ανταρτών, γνωστός ως «Ερνέστο», επίσης σκοτώθηκε.

Η Αράουκα παραμένει επίκεντρο της βίας στην Κολομβία.

Η Μπογοτά ερίζει ότι αντάρτες, ιδίως αποστάτες των πρώην FARC και μέλη του Εθνικού Στρατού Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης που συνεχίζει την ένοπλη πάλη στη χώρα των Άνδεων, έχουν βάσεις μετόπισθεν στη Βενεζουέλα, όπου δέχονται υποστήριξη. Το Καράκας διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Η Αράουκα έχει μετατραπεί από τις αρχές του Ιανουαρίου σε θέατρο αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο παρατάξεις για τον έλεγχο οδών διακίνησης των ναρκωτικών, πάντα κατά τις κολομβιανές αρχές. Τουλάχιστον ογδόντα έξι άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στον νομό ήδη φέτος, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Αράουκα είναι ανεπτυγμένοι σχεδόν 7.000 στρατιωτικοί το τρέχον διάστημα.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως διαθέτουν κάπου 5.200 μαχητές, εκ των οποίων νεοσύλλεκτοι είναι το 85%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ), ανεξάρτητο κολομβιανό κέντρο έρευνας. Χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, κυρίως χρυσού, και τις εκβιάσεις, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr