ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά διαμεσολάβηση των Ισραηλινών – Το νέο μήνυμα μέσω Facebook

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά διαμεσολάβηση των Ισραηλινών – Το νέο μήνυμα μέσω Facebook
Αίτημα διαμεσολάβησης των Ισραηλινών κατέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Facebook

Αίτημα διαμεσολάβησης των Ισραηλινών κατέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Για αίτημα της ουκρανικής πλευράς προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στην Ιερουσαλήμ με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει λόγο το CNN.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, όπου προτεινε η ρωσική πλευρά να διεξαχθούν συνομιλίες δεν είναι ουδέτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel το τηλεφώνημα του Ζελένσκι προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Το αίτημα ήταν να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από τον Ζελένσκι αλλά η πρώτη μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης που ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Το Ισραήλ είναι μια από τις λίγες χώρες που διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία. Για την ώρα, πάντως, η απάντηση των Ισραηλινών παραμένει άγνωστη ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την στάση της Ρωσίας.

Το νέο μήνυμα Ζελένσκι: Αποκρούσαμε τις επιθέσεις του εχθρού

Παράλληλα ο Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του στο Facebook αναφέρει ότι «σταθήκαμε όρθιοι και αποκρούσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού».

«Προστατεύουμε τη χώρα, τη γη και το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι καταληψίες ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ τη μαριονέτα τους αλλά τους χαλάσαμε τα σχέδια» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Όπως τόνισε ο Ουκρανικός λαός έχει κερδίσει το δικαίωμα για ένταξη στην ΕΕ ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει η Ουγγαρία και η Γερμανία να βρουν το κουράγιο να μποϊκοτάρουν την Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT.

O Ζελένσκι έκλεισε το μήνυμά του με έκκληση προς όλους όσοι έχουν φύγει από την Ουκρανία να επιστρέψουν και να πολεμήσουν: «Όσοι μπορούν να υπερασπιστούν την Ουκρανία στο εξωτερικών να το κάνουν. Κάθε φίλος της Ουκρανίας που θέλει να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πατρίδας να το κάνει και θα του δώσουμε όπλο. Όποιος υπερασπίζεται την Ουκρανία είναι ήρωας».

Ο τόπος του κρίσιμου ραντεβού Ζελένσκι-Πούτιν φαίνεται πως είναι ένα απο τα βασικά «αγκάθια» για την έναρξη των συνομιλιών που θα άνοιγαν παράθυρο αισιοδοξίας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ. Του αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει στη Βαρσοβία, πρόταση που, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τη Μόσχα.

«Η Ουκρανία θα θέσει όρους»

Ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι την ίδια ώρα είπε ότι η Ουκρανία θα θέσει όρους σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Δεν νομίζω ότι μετά από αυτό που συμβαίνει τώρα, η Ουκρανία έχει αδύναμες θέσεις», δήλωσε ο Μιχαίλο Ποντόλιακ μιλώντας στην εθνική τηλεόραση. «Ακόμα κι αν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης - και πρόκειται να ξεκινήσει - η Ουκρανία θα θέσει όρους» Ένας δεύτερος εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου ο Σεργκέι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες (25/2) ότι η Ουκρανία «ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση πυρός και ειρήνη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Ουκρανία: Ο διπλωματικός «πόλεμος» και η αμοιβαία δυσπιστία - Ο ρόλος του Ισραήλ στην αποκλιμάκωση

Ουκρανία - Oλονύχτιο σφυροκόπημα του Κιέβου - Το ΝΑΤΟ στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που «επιστρατεύει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν