ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κάνουν «ουρά» στα ATM από τα ξημερώματα

Ρωσία τράπεζες
«Ουρά» σε ATM στην Αγία Πετρούπολη.
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν φαίνεται να ανησυχούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους πολίτες της χώρας.

Μετά την απόφαση της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία, η πρώτη απάντηση από τη Δύση ήταν οι κυρώσεις. Κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, με στόχο να πλήξουν την οικονομία της Μόσχας, να δυσκολέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον αναγκάσου να κάνει πίσω.

Ειδικότερα, η αποκοπή ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT θεωρείται ένα αρκετά βαρύ «πλήγμα» για τον «Τσάρο», ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω και δεν πτοείται από τις κυρώσεις.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους Ρώσους πολίτες. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κυκλοφορούν στα social media, στις οποίες Ρώσοι σχηματίζουν «ουρά» έξω από τράπεζες και ΑΤΜ, από τα ξημερώματα, θέλοντας έτσι να πάρουν τα χρήματά τους και να τα έχουν στη διάθεσή τους για παν ενδεχόμενο…

Δείτε το βίντεο

Τι είναι το Swift

Βασικές ρωσικές τράπεζες θα αποκοπούν από το σύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SWIFT, το οποίο καθημερινά μετακινεί αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 11.000 τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Οι σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν επίσης εξετάσει την επιλογή SWIFT το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε τότε ότι η απομάκρυνσή της από το σύστημα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Οι σύμμαχοι - που επικρίθηκαν ξανά και ξανά επειδή απάντησαν πολύ αδύναμα στην επιθετικότητα της Ρωσίας το 2014 - απέσυραν τότε την ιδέα τότε. Η Μόσχα έκτοτε προσπάθησε να αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μεταφορών, με περιορισμένη επιτυχία.

«Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα είναι οτι καταστρέφει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να ξοδεύει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα κυρίως γιατί ο Πούτιν επιβλέπει τη συσσώρευση αποθεματικών ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μία απο τις μεγαλύτερες πολεμικές θυρίδες που κατέχει οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr