ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης των μαζικών βομβαρδισμών μετά το τελεσίγραφο των Ρώσων: Διαπραγμάτευση ή παράδοση

εφιάλτης των μαζικών βομβαρδισμών μετά το τελεσίγραφο των Ρώσων
εφιάλτης των μαζικών βομβαρδισμών μετά το τελεσίγραφο των Ρώσων
AP Photo/Efrem Lukatsky

Πόλεμος στην Ουκρανία – Το τελεσίγραφο της Ρωσίας στον Ζελένσκι: Διαπραγμάτευση ή παραδοθείτε μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) – Το blame game για το αδιέξοδο και οι φόβοι ότι μετά το τελεσίγραφο θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί στον αστικό ιστό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε το «άλλοθι» που έψαχνε για να ξεκινήσει τους μαζικούς βομβαρδισμούς εντός του αστικού ιστού στο Κίεβο. Επί της ουσίας το τελεσίγραφο που έστειλε στην Ουκρανία για διαπραγματεύσεις εντός της Λευκορωσίας δεν αφορά διαπραγματεύσεις, αφού οι Ρώσοι ήξεραν από την αρχή ότι ο Ζελένσκι θα απορρίψει τον «ουδέτερο» χώρο της Λευκορωσίας.

Συνεπώς πρόκειται για τελεσίγραφο παράδοσης και για σημείο έναρξης του εφιαλτικού σεναρίου μιας σφοδρότατης επίθεσης προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το στρατιωτικό σκέλος της εισβολής των Ρώσων. Άλλωστε όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της επίθεσης αφού κάθε μέρα χάνει πολλά δισεκατομμύρια, ενώ ένας μακρύχρονος ανορθόδοξος πόλεμος θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και θα δημιουργήσει συνθήκες Αφγανιστάν μέσα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Γόμελ και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Δεν έχουν σκοπό να μεταβούν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.

Μέχρι στιγμής στο επιχειρησιακό κομμάτι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιλέξει την κλασική επίθεση με χερσαία τμήματα, μονάδες πεζικού, πυροβολικού και αλεξιπτωτιστές με στόχο να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες άμαχου πληθυσμού. Αυτή η συνθήκη ενδέχεται να «παραβιαστεί» μετά τις 16:00 απόψε, και ο Πούτιν θα μπορέσει να προβάλλει το επικοινωνιακό επιχείρημα: «Εγώ έκανα ότι μπορούσα… Ζήτησα να έρθουμε σε διαπραγματεύσεις και ο Ζελένσκι αρνήθηκε».

Είναι το λεγόμενο blame game μια εκ των βασικών μεθόδων ψυχολογικού πολέμου. Οι Ρώσοι θα «χρεώσουν» στον πρόεδρο της Ουκρανίας τα όσα καταστροφικά και δραματικά θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες με το τελικό χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων εντός των πόλεων και εντός του αστικού ιστού με μαζικούς βομβαρδισμούς. Δυστυχώς τα πράγματα στην Ουκρανία πάνε από το κακό στο χειρότερο και όταν μετά τον εφιάλτη άπαντες θα αναγκαστούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr