ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Cargo 200» - Η φράση που προκαλεί τρόμο στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών

Μνήμες Αφγανιστάν ξυπνάει η εισβολή στην Ουκρανία
Μνήμες Αφγανιστάν ξυπνάει η εισβολή στην Ουκρανία
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθώς συνεχίζεται για έβδομη μέρα η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, μία φράση προκαλεί τρόμο στις οικογένειες των χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στα πεδία των μαχών.

Χιλιάδες Ρώσοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται γία έβδομη ημέρα. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (28/2) ότι υπήρξαν 5.700 θύματα μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων.

Η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Νταϊάνα Μαγκνάι, λέει ότι αυτά τα θύματα γίνονται σιγά σιγά εμφανή στον ρωσικό λαό. «Χθες, καθώς μια από τις φίλες μου ήταν σε μια τράπεζα και προσπαθούσε να δει τι θα κάνει με το ρούβλι που πέφτει κατακόρυφα, ο άντρας δίπλα της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Άκουσε τις λέξεις «Cargo 200» το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν στενοχωρημένο».

Το Cargo 200 είναι το στρατιωτικό αναγνωριστικό για τη μεταφορά πτωμάτων από το πεδίο της μάχης. Έγινε γνωστό στην εθνική συνείδηση ​​κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, όταν χιλιάδες σοβιετικά στρατεύματα επέστρεφαν στα σπίτια τους μέσα σε φέρετρα ψευδαργύρου.

Το φορτισμένο τηλεφώνημα σε μια γεμάτη ρωσική τράπεζα σημαίνει οτι ένας συγγενής της οικογένειας που επέστρεφε από την Ουκρανία ήταν ένας απο αυτούς. «Τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ήταν επίσης Ουκρανικά. Αυτά τα έθνη είναι απίστευτα κοντά, το πνεύμα του λαού τους είναι αδελφικό» γράφει η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου.

Ο ιστότοπος που προκαλεί τρόμο

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο και ένα κανάλι τηλεγραφήματος που ονομάζεται 200rf.com - αναφορά στο Cargo 200 - ώστε οι οικογένειες των Ρώσων να μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τους γιους τους.

Φυσικά, ταιριάζει με την εκστρατεία ενημέρωσης της Ουκρανίας ότι κερδίζει τους Ρώσους, αλλά προκαλεί τρόμο στους Ρώσους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο μέσω ενός δικτύου VPN. Περιέχει πληροφορίες για νεκρούς αγνώστων στοιχείων, μη αναγνωρίσιμα πτώματα. Και Ρώσους σε ουκρανική αιχμαλωσία που λένε ποιοί είναι και από πού κατάγονται. Πολλοί από αυτούς είναι υπερβολικά νέοι.

Η «Επιτροπή Μητέρων Στρατιωτικών», η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1989, προσπαθεί επίσης να βοηθήσει οικογένειες στρατευμάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία, πολλές από τις οποίες φαίνεται οτι δεν γνώριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα σταλούν να πολεμήσουν.

To κατεστραμμένο δημαρχείο στο ΧάρκοβοΑ.Ρ

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ήδη έναν ζοφερό οικονομικό απολογισμό για την εισβολή στη στρατιωτική χώρα. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε τη Δευτέρα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 20% αφού το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον ρωσικό λαό ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει ο οικονομολόγος Kονσταντίν Σόνιν αναφερόμενος στην κατάρρευση του ρουβλίου. «Μπορεί να μην γνωρίζουν από την κρατική τηλεόραση ότι υπάρχουν θύματα ή ότι υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος επειδή ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουν τώρα ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση».

Όταν τα φέρετρα ψευδάργυρου αρχίσουν να επιστρέφουν, θα αρχίσουν να αισθάνονται και το ανθρώπινο κόστος. Η κυβέρνηση αναμφίβολα θα προσπαθήσει να το κρύψει, όπως έκανε και με τον αριθμό των θανάτων από την COVID-19.

Αλλά ο Σόνιν δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρουν. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει τι έχει συμβεί», πρόσθεσε. «Αυτό είναι ένα τεράστιο γεγονός για τους περισσότερους ανθρώπους, θα γίνει το ορόσημο στη ζωή τους»

Οδυνηρές μνήμες απο την Τσετσενία και το Αφγανιστάν

Όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανησυχούσε τόσο πολύ για τα στοιχεία των Ρώσων θυμάτων που έρχονταν στο φως, που οι αρχές προσέγγιζαν τους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν τις κηδείες μερικών από τους 400 στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, γράφουν οι New York Times.

Αλλά η Μόσχα μπορεί να χάνει τόσους πολλούς στρατιώτες καθημερινά στην τελευταία εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο αυξανόμενος φόρος αίματος για τα ρωσικά στρατεύματα συνιστά μια πιθανή αδυναμία για τον Ρώσο πρόεδρο τη στιγμή που εξακολουθεί να ισχυρίζεται, δημόσια, ότι εμπλέκεται μόνο σε μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναγνώρισε για πρώτη φορά την Κυριακή ότι «υπάρχουν νεκροί και τραυματίες» Ρώσοι στρατιώτες, αλλά δεν έδωσε αριθμούς. Επέμεινε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν «πολλές φορές» υψηλότερες.

Για τον Πούτιν, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να βλάψει κάθε υποστήριξη που είχε απομείνει στο εσωτερικό για την «πολιτική» του στην Ουκρανία. Οι μνήμες είναι νωπές και οι μητέρες στρατιωτών, ιδιαίτερα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, θα μπορούσαν εύκολα να θυμηθούν τους 15.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε και κατέλαβε το Αφγανιστάν ή τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν στην Τσετσενία.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν στα αεροσκάφη της Ρωσίας την πρόσβαση στον αμερικανικό εναέριο χώρο