ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλεξέι Μορντάσoφ - Ο γιός του μυλωνά που έγινε ο πλουσιότερος Ρώσος στις κυρώσεις της ΕΕ

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ
Ο Αλεξέι Μορντάσοφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο oλιγάρχης Αλεξέι Μορντάσoφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας είναι πλέον στόχος των κυρώσεων της ΕΕ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον πόλεμο «τραγωδία δύο αδελφικών λαών» και λέει οτι δεν έχει καμία σχέση με την γεωπολιτική ένταση

Οι επενδύσεις του Αλεξέι Μορντάσoφ κυμαίνονται από τον ταξιδιωτικό γίγαντα Tui μέχρι την «προσωπική τράπεζα» των ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων. Είναι ο Ρώσος ολιγάρχης που παρενέβη για να διατηρήσει στη ζωή την ταξιδιωτική εταιρεία Tui, αντλώντας μετρητά, όταν ο διεθνής τουρισμός σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Aλεξέι Μορντάσoφ- ο οποίος κατέχει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός του- μπορεί να γίνει πλέον «πρόβλημα» για την Tui, καθώς η ΕΕ τον πρόσθεσε στη λίστα κυρώσεων το βράδυ της Δευτέρας (28/2).

Ενώ στον Μορντάσοφ δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στην περιοχή θα περιορίζονται πλέον σοβαρά. Η ΕΕ έχει διάφορες ανησυχίες γύρω απο το πρόσωπο του Μορντάσοφ: ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, στην οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων που επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το μπλοκ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ποιος είναι ο Μορντάσοφ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο 56χρονος Μορντάσοφ ξεκίνησε από ταπεινή καταγωγή ως γιος εργατών μύλου στην πόλη Τσερέποβετς, βόρεια της Μόσχας και έφτασε να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Severstal, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης.

To 2021 «βγήκε» οριακά απο τη λίστα με τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, φθάνοντας στην κατάταξη στο νούμερο 51. Εκείνη την εποχή, η προσωπική του περιουσία άγγιζε τα 29,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Μορντάσοφ παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Severstal, της μεγαλύτερης χαλυβουργικής εταιρείας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Bloomberg είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, με την περιουσία του να αγγίζει τα 25,8 δις δολάρια. Η Severstal έχει εκδώσει προηγουμένως ενημερωτικά δελτία που περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα από τα προϊόντα υψηλής αντοχής της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο Μορντάσοφ προεδρεύει της μητρικής εταιρείας, Severgroup, μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας, και έχει ενδιαφέροντα που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες έως την εξόρυξη χρυσού, τα μέσα ενημέρωσης και τη μηχανική. Παράλληλα με τα ευρύτατα επιχειρηματικά του συμφέροντα, ο Μορντάσοφ κατέχει τα αξεσουάρ που έχει κάθε δισεκατομμυριούχος που σέβεται τον εαυτό του, όπως ένα ιδιωτικό τζετ και τουλάχιστον ένα γιοτ.

Το γιοτ που κόβει την ανάσα και οι διακοπές στις Σεϋχέλλες

Όπως αρμόζει σε έναν μεγαλομέτοχο ταξιδιωτικών εταιρειών, λέγεται ότι αυτή τη στιγμή απολαμβάνει διακοπές μακριά από συγκρούσεις ή τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Το ιδιωτικό αεροσκάφος Bombardier Global 6000 του δισεκατομμυριούχου εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα από παρατηρητές αεροπλάνων ότι ταξίδεψε από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, αν και δεν περιλάμβανε στοιχεία για το ποιος επέβαινε. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε μερικούς από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματίες της Ρωσίας σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο.

Το τζετ του Mορντάσοφ- το οποίο διαθέτει μια μεγάλη καμπίνα, ικανή να μεταφέρει 14 επιβάτες και έχει εμβέλεια που του επιτρέπει να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο χωρίς στάση - δεν έμεινε πολύ στη Ρωσία πριν πετάξει πίσω στις Σεϋχέλλες.

Εν τω μεταξύ, ένα από τα γιοτ του δισεκατομμυριούχου, το Nord μήκους 142 μέτρων, που μοιράζεται το όνομά του με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού του Μορντάσοφ, ξεχειμωνιάζει στον Ινδικό Ωκεανό. Κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen και παραδόθηκε το 2021. Το σκάφος κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει ιταλικό εσωτερικό σχεδιασμό, καθώς και ελικοδρόμιο.

Η περιγραφή του ναυπηγού που κόβει την ανάσα στον ιστότοπό του εξηγεί πώς το σκάφος «σχεδιάστηκε με μια ιδέα στο μυαλό: πρέπει να προκαλεί έντονα συναισθήματα σε κάθε παρατηρητή, όχι μόνο λόγω του τεράστιου μεγέθους της, αλλά και του ίδιου του σχεδίου».

Καθησυχάζει o ταξιδιωτικός κολοσσός TUI

Σε μια εποχή έντονων συναισθημάτων, το αφεντικό της Tui, Fritz Joussen, έκανε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το προσωπικό της ταξιδιωτικής εταιρείας, επιμένοντας ότι η εμπλοκή του Mορντάσοφ δεν δημιουργεί πρόβλημα.

«Ο Μορντάσοφ είναι μέτοχος της Tui για περίπου 15 χρόνια και κατέχει περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας μας από τότε που την στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού», έγραψε σε υπόμνημα προς το προσωπικό. «Η εταιρεία μας διοικείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως κάθε γερμανική ανώνυμη εταιρεία, και όχι από τους μετόχους ή το εποπτικό συμβούλιο. Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι τυχόν περιορισμοί ή κυρώσεις κατά του κ. Μορντάσοφ δεν θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες για εμάς ως εταιρεία».

Ο Mορντάσοφ άρχισε να επενδύει για πρώτη φορά στην Tui το 2007 και είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας από το 2016. Αγόρασε επανειλημμένα μετοχές κατά τη διάρκεια του 2021, ξοδεύοντας τακτικά εκατομμύρια και ανεβάζοντας την τρέχουσα συμμετοχή της οικογένειάς του στο 34%.

Σε δήλωσή του, ο Μορντάσοφ είπε ότι δεν κατανοεί πώς η συμπερίληψή του στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δηλώνοντας: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την εμφάνιση της τρέχουσας γεωπολιτικής έντασης» Περιγράφοντας τον εαυτό του ως απομακρυσμένο από την πολιτική, ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία δύο αδελφικών λαών».

«Είναι τρομερό που πεθαίνουν Ουκρανοί και Ρώσοι, οι άνθρωποι υποφέρουν, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση στο πολύ εγγύς μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων μέρος του οπλισμού που είχε στείλει η Δύση

Ουκρανία: Συγκινεί γυναίκα που μαζεύει τα συντρίμμια του σπιτιού της και τραγουδά τον εθνικό ύμνο