ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Θα γίνουν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας σήμερα

Λαβρόφ: Θα γίνουν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας σήμερα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας και σχολίασε τη στάση των ΗΠΑ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σε συνέντευξή τύπου το πρωί της Πέμπτης ότι οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία στο έδαφος της Λευκορωσίας θα διεξαχθούν κανονικά όπως μεταδίδει και το RIA Novosti.

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις) θα γίνουν ανάμεσα σε δύο ίσα μέρη». Σημειώνεται ότι περίπου την ίδια ώρα με τη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε, σύμφωνα με το ΤΑSS ότι η συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μπρεστ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου και απάντησε υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η μόνη εναλλακτική στις κυρώσεις είναι ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι μόνο στο μυαλό των Δυτικών πολιτικών και όχι του ρωσικού λαού.

«Αν μας απειλούν με πραγματικό πόλεμο τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν και κατά τη γνώμη μου τέτοια σχέδια γίνονται» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει μια λύση στην κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ασφαλώς και θα βρεθεί μια λύση, δεν έχω καμία αμφιβολία. Οι ελάχιστοι όροι που εμείς έχουμε θέσει είναι γνωστοί και συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Γκομέλ και αυτό θα γίνει και σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία λαμβάνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον. «Και πάλι οι Ουκρανοί βρήκαν λόγους για να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσινγκτον. Η χώρα (σ.σ. η Ουκρανία) είναι τελείως εξαρτημένη».

Σχολίασε, δε, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι σαν ταινία του Χόλιγουντ όπου υπάρχει απόλυτο καλό ή απόλυτο κακό.

Ο Λαβρόφ συνέκρινε, επίσης, τις ΗΠΑ με τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα λέγοντας, με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας να μην προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, «προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους οπτική για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ είχαν στόχο να ελέγξουν όλη την Ευρώπη. Τώρα οι Αμερικανοί έχουν την Ευρώπη κάτω από τον έλεγχό τους».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμα ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει την επιχείρηση αποστρατικοποιησης της Ουκρανίας ακόμα και αν υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.

«Η αποστρατικοποίηση στη λογική της καταστροφής των στρατιωτικών υποδομών που μας απειλούν, θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν υπογράψουμε μια συμφωνία. Θα πρέπει αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει αυτό τον όρο» είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το TASS.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν συνιστούν συνθηκολόγηση οι απαιτήσεις της Ρωσίας», λέει ο Λαβρόφ