ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικίνδυνες μάχες δίπλα σε πυρηνικό σταθμό - «Σταματήστε τώρα τα πυρά»

Επικίνδυνες μάχες δίπλα σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.
AP - Efrem Lukatsky

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΔεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί των Ρώσων σε ουκρανικούς στόχους.

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού έχει τεθεί η περιοχή γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, έκανε έκκληση στις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό».

Την ίδια ώρα σειρήνες πολέμου ηχούν απόψε σε Κίεβο, Λβιβ, Ζαπορίζια, Βινίτσια, Ζιτομίρ, Τερνοπίλ, Τσερνιχίβ, Χμελνίτσκι, Βολίν, Ιβάνο-Φραγκίβσκ, Ρίβνε, Σλοβιάνσκ και Βασίλκιβ. Πρόκειται για μαζική επίθεση σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, από όλες τις κατευθύνσεις, βόρεια, ανατολικά και δυτικά.

Την ίδια στιγμή, ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κάτοικοι του Ενερχοντάρ, της πόλης που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εργαζόμενοι της μονάδας παραγωγής ενέργειας και πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικά βίντεο από επιθέσεις που γίνονται την ώρα των διαπραγματεύσεων

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr