ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ανθρώπινη τραγωδία στο Infographic του Newsbomb.gr

πρόσφυγες ουκρανία infographic
Το δράμα των προσφύγων μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr
Ζωή Κατσιγιάννη/Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες σε μια νύχτα μετά από τη ρωσική εισβολή. Τα στοιχεία που αποτυπώνουν το ανθρώπινο δράμα στο Infographic του Newsbomb.gr.

Επιμέλεια: Νατάσα Παυλοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης

Ήταν ξημερώματα Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου, όταν για πρώτη φορά σε πόλεις της Ουκρανίας ήχησαν σειρήνες συναγερμού. Η Ρωσία είχε εισβάλει, με τον πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώνει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιφέρεια Ντονμπάς. Εκεί όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες μερικά 24ωρα νωρίτερα είχε σπεύσει να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Ο πόλεμος, ήταν πια γεγονός. Όπως συμβαίνει κάθε φορά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που ξεσπά το χειρότερο δεινό στον κόσμο, αυτοί που βιώνουν τις μεγαλύτερες συνέπειες είναι οι άμαχοι. Οι αθώοι άνθρωποι που βλέπουν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, τις ζωές τους να γίνονται «στάχτη» και που χάνουν μέλη των οικογενειών τους από τη φρίκη του πολέμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000.000 Ουκρανοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες με μικρά παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Οι υπολογισμοί είναι δυσοίωνοι και κάνουν λόγο ακόμα και για 5 εκατ. πρόσφυγες στο επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι στρέφονται προς τις γειτονικές χώρες με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία να υποδέχονται τους ανθρώπους που μέσα σε λίγες ώρες έγιναν μετανάστες.

Το Newsbomb.gr, πιστό στη μάχιμη δημοσιογραφία και το αληθινό ρεπορτάζ, βρίσκεται στη γραμμή των συνόρων της Ουκρανίας με την Πολωνία και μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ Νίκου Χριστοφάκη, κατέγραψε σε ένα μοναδικό οδοιπορικό το ανθρώπινο δράμα, το οποίο είναι απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξίσου συγκλονιστικοί είναι και οι αριθμοί, που αποτυπώνονται στο infographic του Newsbomb.gr.

Η ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου στην ΟυκρανίαNewsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

Οι άνθρωποι που φτάνουν στα σύνορα της Ουκρανίας με τις γειτονικές χώρες, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ως και 40 ώρες. Οι ροές είναι τεράστιες και οι έλεγχοι χρονοβόροι, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να κοιμούνται στοιβαγμένα κάτω από αντίξοες συνθήκες και μητέρες να προσπαθούν να μην τα χάσουν στιγμή από τα μάτια τους. Οι εθελοντές των χωρών υποδοχής καταβάλλουν προσπάθειες να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, πλην όμως μόνο εύκολο δεν είναι το έργο τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αμάχων αναφέρει πως έχουν ξεπεράσει τους 2.000, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης Ουκρανίας, ενώ ο ΟΗΕ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης έκανε λόγο για 136 επιβεβαιωμένους άμαχους νεκρούς.

Διφορούμενες είναι οι πληροφορίες για τις απώλειες των δυο στρατευμάτων. Η πλευρά της Μόσχας υποστηρίζει πως σκοτώθηκαν 498 Ρώσοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 1.597, τη στιγμή που το Κίεβο μιλά για 9.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που βιώνουν το μεγαλύτερο δράμα είναι οι άμαχοι και οι άνθρωποι που έγιναν πρόσφυγες μέσα σε μια στιγμή, χάνοντας τα πάντα από τον όλεθρο που προκαλεί ο πόλεμος…