ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Αγοράζουν και στη χώρα μας χάπια ιωδίου - Φόβοι πυρηνικού ατυχήματος

Πόλεμος Ουκρανία: Αγοράζουν και στη χώρα μας χάπια ιωδίου - Φόβοι πυρηνικού ατυχήματος
Αύξηση παρουσιάζεται στη ζήτηση ιωδίου στην Ελλάδα
INTIME

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 ξύπνησε και στους Έλληνες η επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια.

Μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, ξύπνησαν μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Αύξηση παρουσιάζεται στη ζήτηση ιωδίου στην Ελλάδα με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega. «Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα», δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας.

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα χάπια

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Πώς όμως δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξηγεί ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για αυτό και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι όμως πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα