ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαβουλεύσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Πρόθυμος για συμβιβασμό ο Ζελένσκι

Πόλεμος Ουκρανία: Διαβουλεύσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Πρόθυμος για συμβιβασμό ο Ζελένσκι
Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο - Εικόνες ολέθρου στη Μαριούπολη - Κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – Συγκρατημένες οι προσδοκίες του Κιέβου

Συμπληρώθηκε την Τετάρτη η 14η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο από πολλές κατευθύνσεις, ωστόσο οι σφοδρές μάχες στις γύρω περιοχές έχουν επιβραδύνει την πρόοδό τους. Το Κίεβο έχει ως επί το πλείστον γλιτώσει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν τμήματα άλλων αστικών κέντρων, όπως το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Σούμι, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν την άμυνα εν αναμονή μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης.

Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία παραδέχθηκε πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία.

Άτομα των πρώτων βοηθειών και εθελοντές μεταφέρουν μια τραυματισμένη έγκυο γυναίκα από το κατεστραμμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη της ΟυκρανίαςAP

«Ουκρανική προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ, καταγγέλλει η Μόσχα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών.

Καπνοί υψόνονται πάνω από τη Μαριούπολη μετά από βομβαρδισμούςAP

Διαβουλεύσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Η Τουρκία υποδέχεται την Πέμπτη (10/03), τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα θα γίνουν δεκτοί από τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία», επέμεινε.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ο Κουλέμπα δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες». «Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο» βαθμό, δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές».

Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έφθασε το βράδυ της Τετάρτης στην τουρκική παραθαλάσσια πόλη.

Ζελένσκι: Ναι στο συμβιβασμό, όχι στην προδοσία

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο αν μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το θέμα δεν είναι στο τι μπορώ να δεσμευτώ. Στόχος μου σε οποιονδήποτε διάλογο είναι να βάλω ένα τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία», είπε στη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς.

«Συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν προδοσία της χώρας μου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς - γι' αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ακόμα. Δεν έχουμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επεσήμανε: «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη πριν και μετά τους βομβαρδισμούς - Εικόνες από δορυφόρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σχετικές ειδήσεις