ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Μετά το τελεσίγραφο, τι; Γιατί τη θέλουν τόσο πολύ οι Ρώσοι

Μαριούπολη: Μετά το τελεσίγραφο, τι; Γιατί τη θέλουν τόσο πολύ οι Ρώσοι
Αγωνία για το μέλλον της Μαριούπολης
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης και όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Η Μόσχα έστειλε τελεσίγραφο στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής (20/03) για παράδοση της Μαριούπολης μετά από συνεχόμενες ημέρες ανελέητων βομβαρδισμών, το οποίο η κυβέρνηση Ζελένσκι απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι είναι αυτό που κάνει όμως την Μαριούπολη τόσο «πολύτιμη» στον ρωσικό σχεδιασμό και είναι κυκλωμένη στον χάρτη με κόκκινο κύκλο;

Σύμφωνα με τους αναλυτές η Μαριούπολη είναι η πόλη με την μεγαλύτερη σημασία στον στρατιωτικό σχεδιασμό της Μόσχας, καθώς ουσιαστικά είναι το κομμάτι το οποίο θα ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς, το οποίο βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Η αντίσταση της Μαριούπολης είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ρωσική εισβολή φαίνεται πως έχει καθυστερήσει και έχει φτάσει στο 26ο 24ώρό της, κάτι που επίσης μαρτυρά την επιμονή των Ρώσων για την κατάκτησή της.

Χαρακτηριστικός της κατάστασης είναι ο χάρτης που δημοσίευσε το BBC και δείχνει τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την Μαριούπολη:

Μετά το τελεσίγραφο, τι;

Έτσι, μετά την ουκρανική άρνηση για παράδοση της Μαριούπολης μπαίνει στην συζήτηση το μέλλον της πόλης, η οποία φιλοξενεί και μεγάλο αριθμό Ελλήνων.

Το ρωσικό τελεσίγραφο έληξε τα ξημερώματα και όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε από την πλευρά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα ανοίξει νέος ανθρωπιστικός διάδρομος, ο οποίος και θα είναι διαθέσιμος για μόλις δυο ώρες.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα παράδοσης. Ούτε κανένα θέμα παράδοσης των όπλων», διεμήνυσε στενός συνεργάτης του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην Ukrainska Pravda.

Η Μόσχα δεν έχει «ανοίξει» τα χαρτιά της μετά την άρνηση του Κιέβου, ωστόσο οι επόμενες ώρες αναμένονται οι πλέον δύσκολες για την Μαριούπολη, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους πως ίσως και να σβηστεί από τον χάρτη...

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Παιδιά εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή

Σχετικές ειδήσεις