ΚΟΣΜΟΣ

Προσκλητήριο Τσαβούσογλου σε Ρώσους ολιγάρχες: Φέρτε τα λεφτά σας στην Τουρκία

Προσκλητήριο Τσαβούσογλου σε Ρώσους ολιγάρχες: Φέρτε τα λεφτά σας στην Τουρκία
«Αν Ρώσοι ολιγάρχες... ή όποιοι Ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν»
AP Photo

Τελικά οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι δεν έχουν το… θεό τους. Ή μάλλον έχουν μόνο ένα θεό, το χρήμα, τον «παρά» που λέμε… Εν μέσω πολέμου και κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει προσκλητήριο στους Ρώσους να μεταφέρουν τα λεφτά τους και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Τούρκοι δεν συγκινούνται ούτε για τον πόλεμο, ούτε για τους νεκρούς, ούτε για τη δυστυχία, ούτε για την προσφυγιά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι μπίζνες. Μια παλιά παροιμία λέει «Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Άλλα θέλει». Εύστοχο και αληθές. Από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε επισημάνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να παίξει τον μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και δήθεν προσπαθεί να σταματήσει τον Πούτιν.

«Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φρόντισε βέβαια να θέσει το ζήτημα της νομιμότητας των χρημάτων αλλά όλοι ξέρουν ότι κλείνει το μάτι σε όλους, ακόμα και για τα «μαύρα». Θυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

«Αν Ρώσοι ολιγάρχες... ή όποιοι Ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν», είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα. «Αν εννοείτε αν αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, τότε φυσικά αν είναι νόμιμη και όχι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω. Αν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τότε είναι άλλο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο άνθρωπος λέει ότι αν μιλάμε για μη νόμιμα χρήματα είναι «άλλο ζήτημα» και θα το «εξετάσει». Θα το δει δηλαδή επιμελώς και αρμοδίως. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δύο υπερπολυτελείς θαλαμηγοί που ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβις έχουν ήδη ελλιμενιστεί σε τουρκικά θέρετρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες φέρεται να έχει προτείνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων SWIFT που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως «η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους είτε με τα εθνικά τους νομίσματα, όπως το ρούβλι, τη λίρα και το γουάν, είτε έχοντας ως μέσο συναλλαγών τον χρυσό».

Μάλιστα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιχείρησε να παρακάμψει με τον ίδιο τρόπο τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράν. Υπενθυμίζουν πως είχαν γίνει συναλλαγές μέσω της Halkbank, όπως και με τις εταιρείες του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που ασχολούνταν και με εμπόριο χρυσού. Οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας – Toυρκίας ξεπερνούν τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε χρόνο η Τουρκία υποδέχεται 5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες. Επίσης, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 3.000 τουρκικές εταιρείες. Μάλιστα, στις 25 Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι οι «πόρτες μας είναι ανοιχτές για τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία».

Πρακτικά είναι ικανός για τα πάντα. Ακόμα και να μετατρέψει την Τουρκία σε φορολογικό παράδεισο τύπου «νησιά Κέιμαν», ενώ το καλοκαίρι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ρίξει όλο του το βάρος στον ρωσικό τουρισμό. Μην έχετε αυταπάτες. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κανένα συναισθηματισμό και καμία ευαισθησία, το έχει αποδείξει εξάλλου πολλές φορές.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκος οπαδός πυροβόλησε την τηλεόρασή του στο χαμένο πέναλτι του Γιλμάζ (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τούρκος ποδοσφαιριστής αρνήθηκε να φορέσει μπλούζα κατά της ρωσικής εισβολής