ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς δυτικές χώρες: Δεν είναι αρκετές οι κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ζητήσει τον πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Ζελένσκι είπε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων που εισήγαγαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία δεν είναι ανάλογο με τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Ρωσία στη Μπούτσα και οι οποίες συνεχίζονται στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο.

«Αυτό το πακέτο φαίνεται αποτελεσματικό, αλλά δεν είναι αρκετό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι φαίνεται πως η στάση απέναντι στο σύγχρονο ρωσικό κράτος αλλάζει μετά από αυτό που είδε ο κόσμος στη Μπούτσα και είπε ότι «η στάση απέναντι στη Ρωσία είναι απλή: είτε υποστηρίζεις την αναζήτηση της ειρήνης είτε υποστηρίζεις τις μαζικές δολοφονίες».

Είπε ότι η ρωσική ηγεσία φοβάται αυτό που έχει δει ο κόσμος στη Μπούτσα και ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα στοιχεία για όσα έκαναν στην πόλη και θα λογοδοτήσουν.

«Υπάρχουν νέες προσπάθειες από τη Ρωσία να ξεκινήσει μια νέα αιματηρή επίθεση στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε κάποια μορφή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Είναι ένα από τα θεμέλια της ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Έκανε για μία ακόμα φορά έκκληση προς τα δυτικά έθνη να επιτείνουν τις κυρώσεις, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρχει «πραγματικά επώδυνο» πακέτο κυρώσεων και εάν δεν προμηθεύονται τα τόσο απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία, «θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως αφορμή. Αφορμή για επίθεση. Μια αφορμή για να ξεκινήσει ένα νέο αιματηρό κύμα στο Ντονμπάς».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την οικονομία της Ουκρανίας»

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη να αναζωογονηθεί η οικονομία της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Είπε ότι είχε συνάντηση με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κίεβο, προσθέτοντας: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουμε το έργο των εγχώριων επιχειρήσεων, τις εμπορικές δραστηριότητες και να αναζωογονήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτειά μας».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η οικονομία είναι επίσης μια «πρώτη γραμμή» στην οποία οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

«Τώρα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δημιουργικοί και τολμηροί στην επίλυση οικονομικών ζητημάτων», είπε, «δεν εξαρτάται μόνο από κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κεντρική κυβέρνηση γενικότερα. Εξαρτάται επίσης από όλους τους ηγέτες σε τοπικό επίπεδο, από τις πολιτικές και επιχειρηματικές κοινότητες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τις κοινοτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση απειλή σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιστρέψουν οι κάτοικοι, να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους και να αποκαταστήσουν την κανονική ζωή όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας.