ΚΟΣΜΟΣ

Άνετη επικράτηση Ρόμνεϊ σε πέντε πολιτείες

Άνετη επικράτηση Ρόμνεϊ σε πέντε πολιτείες

Μετά την άνετη νίκη του σε πέντε ακόμα πολιτείες, ο Μιτ Ρόμνεϊ μεταθέτει το επίκεντρο της εκστρατείας του στην επικείμενη μάχη με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ επικράτησε των εσωκομματικών του αντιπάλων στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που διεξήχθησαν στη Νέα Υόρκη, την Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ και το Ρόουντ Άιλαντ.

Οι πέντε πολιτείες όπου διεξήχθησαν ψηφοφορίες χθες δίνουν μαζί 231 εκλέκτορες στο κομματικό συνέδριο και η διαφαινόμενη άνετη νίκη Ρόμνεϊ θα τον φέρει πιο κοντά στους 1.144 που χρειάζεται και μαθηματικά για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο. Ήδη πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είχε 695 εκλέκτορες, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του CNN.

Ο αντίπαλός του Νιουτ Γκίνγκριτς μετά την ήττα του στο Ντέλαγουερ, όπου είχε κάνει εντατική εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του στο NBC ότι η εκστρατεία του μάλλον πλησιάζει στο τέλος της. «Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σε βάθος τι κάνουμε», δήλωσε. Ο Γκίνγκριτς έχει κερδίσει μόλις σε δύο πολιτείες, στη Νότια Καρολίνα και στη Τζόρτζια, όπου εκλέγεται. Ο άλλος υποψήφιος που απομένει, ο Ρον Πολ, έχει πει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια ακόμα κι όταν ο Ρόμνεϊ εξασφαλίσει αριθμητικά το χρίσμα.

Ο μέχρι πρότινος ισχυρότερος αντίπαλός του Ρόμνεϊ, ο Ρικ Σαντόρουμ, ανέστειλε ήδη τη δική του εκστρατεία.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην επικεφαλής επενδυτικής εταιρίας, και ο πρόεδρος Ομπάμα ήδη έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πυκνά, σφοδρά πυρά για την οικονομία. Ο Ρόμνεϊ θέλει να προσεγγίσει τους ανεξάρτητους, τους ισπανόφωνους και τους νέους, ομάδες ψηφοφόρων που διεκδικούν αμφότεροι οι υποψήφιοι και θεωρείται πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Αναζητεί επίσης υποψήφιο αντιπρόεδρο, κι ένας από αυτούς είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής εκλεγμένος στη Φλόριντα και καταγόμενος από την Κούβα, που συμμετείχε στην προεκλογική του εκστρατεία στην Πενσιλβάνια, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, η μάχη φαίνεται αμφίρροπη, παρότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πλεονέκτημα.