ΚΟΣΜΟΣ

Ατσαλάκης στο Newsbomb.gr: «Πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις η Σανγκάη και το Πεκίνο»

Ατσαλάκης στο Newsbomb.gr: «Πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις η Σανγκάη και το Πεκίνο»
Ανησυχία για Πεκίνο και Σανγκάη
AP IMAGES

Την ώρα που η πολιτικής της «μηδενικής ανοχής κρουσμάτων» στην Κίνα δεν αποδίδει πλέον σε καμία περίπτωση, ο φόβος για το μέλλον της πανδημίας επικεντρώνεται στις νέες μεταλλάξει, σύμφωνα με τον Καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργο Ατσαλάκη.

Η Σανγκάη συνεχίζει να βρίσκεται κλειδωμένη κυριολεκτικά, οι κάτοικοι στο Πεκίνο παρακολουθούν και εκείνοι με αγωνία για το αν θα έρθει και η δική τους σειρά και όλος ο πλανήτης είναι σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση της Κίνας στο νέο κύμα κορονοϊού που «σφυροκοπά» την αχανή χώρα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργο Ατσαλάκη, ο οποίος αφού ανέλυσε την κατάσταση στις δυο κινεζικές μητρόπολεις έκανε λόγο για «πρόσφορο έδαφος μεταλλάξεων» στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Βλέπουμε πως το σκληρό lockdown έγινε πλέον δρακόντειο στη Σανγκάη. Μιλάμε για μια πόλη 25 εκατομμυρίων ανθρώπων που αν ξεφύγει η κατάσταση σε κρούσματα και θανάτους δεν θα έχε επιστροφή. Δυστυχώς, η κινεζική πολιτική με τα μηδενικά κρούσματα δεν αποδίδει σε καμία περίπτωση και η κατάσταση πλέον δυσκολεύει γιατί παρουσιάζονται προβλήματα πλέον και στον ανεφοδιασμό της πόλης. Τα φορτηγά σταματούν στα σύνορα της πόλης, ενώ οι περισσότεροι φορτηγατζήδες είναι θετικοί στον ιό. Τα τρόφιμα έχουν αρχίσει και τελειώνουν και το ένστικτο αυτοσυντήρησης φέρνει τον κόσμο στα όριά του», ανέφερε ο κύριος Ατσαλάκης σχετικά με την κατάσταση στη Σανγκάη.

Παράλληλα, η ανησυχία για τους κατοίκους του Πεκίνου, το οποίο κατέγραψε 1.923 νέα κρούσματα, γίνεται έκδηλη καθώς τρέχουν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε να είναι έτοιμοι για τη δική τους «σκληρή» καραντίνα. Ο κύριος Ατσαλάκης εξηγεί: «Το Πεκίνο δεν είναι εύκολο. Αν προχωρήσει και αυτό σε ένα παρόμοιο lockdown τότε θα δούμε τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα της κινεζικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση κατά του κορονοϊού. Νομίζω πως θα αλλάξουν τακτική σύντομα καθώς είναι ξεκάθαρο πως όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά φέρνει και τους κατοίκους στα όρια της εξαθλίωσης».

Οι θεωρίες συνωμοσίας πάρα πολλές για όσα συμβαίνουν στην Κίνα ή για ό,τι μας κρύβει η κυβέρνηση της χώρας. Ο φόβος, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικός σύμφωνα με τον κύριο Ατσαλάκη: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία πως υπάρχει κάτι διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε, δηλαδή ένα νέο στέλεχος του ιού. Αυτό που γνωρίζουμε και είναι ανησυχητικό είναι πως με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και με βάση τον τεράστιο πληθυσμό, Σανγκάη και Πεκίνο είναι πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων».

Τέλος, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, η οποία έχει συμπληρώσει δυο χρόνια: «Μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ο κύκλος ζωής του συγκεκριμένου ιού. Ο ιός δεν εξασθενεί σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητά του, το αντίθετο μάλιστα γίνεται υπερμεταδοτικός. Το θετικό είναι πως η θνησιμότητά του έχει μειωθεί, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε 'όπλα' στη διάθεσή μας που έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Ο ιός δεν είναι εποχικός, είναι ακόμα εδώ και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός».

Φόβοι για «νέα Σανγκάη» στο Πεκίνο, αδειάζουν τα ράφια οι πολίτες

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων, το Πεκίνο επεκτείνει σήμερα την εκστρατεία μαζικών τεστ για τον κορονοϊό που αφορά πρακτικά το σύνολο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του. Πολλοί φοβούνται πως θα επιβληθεί αυστηρό lockdown, όπως στη Σανγκάη, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων.

Πανικόβλητοι αγοραστές άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Πεκίνο, αφού οι τοπικές υγειονομικές αρχές διέταξαν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη μεγαλύτερη συνοικία της πόλης να υποβληθούν σε τρεις γύρους υποχρεωτικών τεστ αυτή την εβδομάδα.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή», δήλωσε ένα μέλος της δημοτικής επιτροπής του κόμματος του Πεκίνου την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η πόλη καλείται να «δράσει αμέσως» για να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων.

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει πολλά κτήρια σε lockdown και έχουν αναστείλει κοινωνικές δραστηριότητες για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να «εξαπλώνεται αόρατα» εδώ και μια εβδομάδα.

Οι αρχές της πόλης ανέφεραν 19 νέα κρούσματα κορονοϊού το πρωί της Δευτέρας, με σχεδόν 60 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή. Τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως στην περιοχή Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, όπου βρίσκεται η κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πρωτεύουσας καθώς και πολλές από τις ξένες πρεσβείες της πόλης.

Παρόλο που ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του Πεκίνου είναι χαμηλός σε σύγκριση με τα επίπεδα μόλυνσης σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, η κινεζική πρωτεύουσα προσπαθεί απεγνωσμένα να εμποδίσει τη μικρή έξαρση να μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη κρίση, όπως η επιδημία που πλήττει αυτήν τη στιγμή τη Σαγκάη.

Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου, βλέποντας τον τρόπο που η υποχρεωτική εντολή μαζικών τεστ στη Σαγκάη εξελίχθηκε σε παρατεταμένη περίοδο αποκλεισμού σε όλη την πόλη, ετοιμάζονται για ένα παρατεταμένο lockdown. Πολίτες αποθηκεύουν τρόφιμα και άλλες οικιακές προμήθειες, ακόμη και όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι δεσμεύονται να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων που παρατηρήθηκαν στη Σαγκάη.

Στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα (33 σε 24 ώρες), οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους σε 12 από τις 16 συνοικίες να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR ο καθένας τους.

Χθες Δευτέρα ήταν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία Τσαογιάνγκ, την πολυπληθέστερη του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολυεθνικές, γραφεία, ξένες πρεσβείες, εμπορικά κέντρα, αυτοί που άρχισαν πρώτοι μοριακές εξετάσεις. Σήμερα, το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμη 11 συνοικίες.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη από τον Μάρτιο με τη σοβαρότερη έξαρση της επιδημίας μέχρι σήμερα, με τη σοβαρότητα να διαφέρει ανά επαρχία. Οι αρχές αντιδρούν εφαρμόζοντας την πάγια στρατηγική των μηδένικών κρουσμάτων, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα και καραντίνες.

Διαβάστε επίσης:

Οργή και απόγνωση στη Σανγκάη για το σκληρό lockdown - Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Αδιανόητες σκηνές στην Σαγκάη: Πάνοπλοι αστυνομικοί εφορμούν σε σπίτια και αρπάζουν ασθενείς