ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας

f-16 τουρκία ηπα
Ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ
P Photo/Emrah Gurel

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων για την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας.

Ως ενδεχόμενο προετοιμασία του εδάφους για πώληση επιπλέον αεροσκαφών στην Τουρκία παρουσιάζεται στις ΗΠΑ η κίνηση του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από τους επικεφαλής του Κογκρέσου την έγκριση για την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal στην οποία έχουν μιλήσει Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στείλει την πρότασή του και φαίνεται πως αυτή ευνοεί την προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, τον οποίο ανέλαβε, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η πιθανή συμφωνία, δεδομένα θα αποκαταστήσει τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον σε μεγάλο βαθμό, ενώ θα επιφέρει αγορά πυραύλων, ραντάρ και ηλεκτρονικών συστημάτων για τα τουρκικά F-16. Με μια τέτοια εξέλιξη, τα μαχητικά της γειτονικής χώρας θα αναβαθμιστούν σημαντικά και θεωρείται βέβαιο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα την επικοινωνήσει ως απάντηση στον εξοπλισμό και την ισχυροποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία, μετά την αγορά των Rafale και των φρεγατών Belh@rra.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που φιλοξενήθηκαν στην WSJ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει καταθέσει αυτή την πρόταση στο Κογκρέσο, έτσι ώστε να «μετρήσει» και το κατά πόσο θα μπορούσε μελλοντικά να προχωρήσει η πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία. Αυτή η πιθανή συναλλαγή θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των δυο χωρών που έφτασαν σε άσχημο σημείο μετά την επιμονή της Άγκυρας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχει μια ισχυρή πτέρυγα Αμερικανών βουλευτών – με στελέχη των Δημοκρατικών να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή – και στα δυο σώματα του Κογκρέσου, η οποία αντιτίθεται στην πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα. Οι Αμερικανοί βουλευτές επικαλούνται τις αντιρρήσεις που υπάρχουν λόγω των δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία ενώ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της γειτονικής χώρας.

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης, δήλωσε πως αυτή περιλαμβάνει την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό, η οποία θα κοστίσει στην Άγκυρα περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το State Department αρνήθηκε να κάνει σχόλιο επί του δημοσιεύματος. «Δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος ενώ «σιγήν ιχθύος» τηρεί και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.