ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Δύο νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Σουδάν: Δύο νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε ταραχές που ξέσπασαν για την καταστολή των διαδηλώσεων που συνεχίζονται στο Σουδάν επτά μήνες μετά το πραξικόπημα που στέρησε την αφρικανική χώρα -- μια από τις φτωχότερες στον κόσμο -- από κάθε διεθνή βοήθεια.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και ένας άλλος πέθανε «πνιγμένος από τα δακρυγόνα» στο Χαρτούμ, όπως έγινε γνωστό από την Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν, μια ανεξάρτητη οργάνωση που αποτελεί μέρος του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην αφρικανική χώρα.

Οι δύο θάνατοι αυξάνουν σε 98 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της καταστολής των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματισθεί και πολλοί άλλοι έχουν συλληφθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Αφρικανική Ένωση -- που έχει αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν -- καλούν να διεξαχθεί διάλογος ανάμεσα σε «όλες» τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η κρίση «στα επίπεδο της οικονομίας και της ασφάλειας».

Ήδη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένας στους δύο Σουδανούς προβλέπεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων