ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης για τους Τούρκους οι Κούρδοι στο Ιράκ: Οχτώ νεκροί στρατιώτες μέσα σε πέντε μέρες

Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ
AP Photo

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις της Άγκυρας αναμετρώνται με Τούρκους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, ανακοίνωσε την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε οκτώ τις απώλειες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή από την Τρίτη.

Ο πρώτος στρατιώτης σκοτώθηκε το Σάββατο, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί συνάδελφός του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο δεύτερος, που είχε τραυματιστεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια «μάχης», υπέκυψε την Κυριακή στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πολλές επιχειρήσεις στο έδαφος της ίδιας της Τουρκίας, καθώς και στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον Κούρδων ανταρτών που λέει πως είναι μέλη του αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή συνδέονται με αυτό. Το PKK χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το PKK, που διαθέτει βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την περασμένη Δευτέρα ότι ο τουρκικός στρατός θα προχωρήσει σύντομα σε νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, προκειμένου να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σχετικές ειδήσεις