ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητική φιέστα Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης: Να θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Με όραμα «ευλογημένων νέων πολέμων» η ομιλία του Ερντογάν
TURPRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «παρών» σε φιέστα – πρόκληση για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα μηνύματα του Τούρκου προέδρου για τους «ευλογημένους πολέμους» και οι αναφορές σε Μεσόγειο και Αιγαίο.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια «φιέστας» για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί και στους αντιπάλους του στο εσωτερικό της χώρας αλλά και να «κόψει» από τους εορτασμούς όσους δεν του ήταν αρεστοί όπως ο Εκρέμ Ιμάμογλου και δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HCP, δήλωσε υπερήφανος που ανήκει σε αυτό το έθνος και μίλησε για το όραμα του 2053.

Ο Ερντογάν παραβρέθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, στην τελετή πρώτης φύτευσης δενδρυλλίων στον Εθνικό Κήπο του Αεροδρομίου Ατατούρκ, όπου πραγματοποιήθηκε και η φιέστα – πρόκληση των Τούρκων για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Με τα επίσημα στοιχεία που έλαβα σήμερα, 560.000 άνθρωποι στέκονται μπροστά μου. Τι όμορφοι άνθρωποι που είστε. Δείξατε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη σε αυτόν τον δρόμο για το 2023», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως οι Τούρκοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι μπροστά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Η προκλητική φιέστα του Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Isa Terli/Anadolu Agency via Getty Images

Ο ίδιος ανέφερε πως όπως οι πρόγονοί τους «έθαψαν» τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έτσι θα πρέπει και η σύγχρονη Τουρκία να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους «σημερινούς Βυζαντινούς» που «στήνουν ίντριγκες εναντίον μας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συνέχισε λέγοντας «Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Παράλληλα, με άνδρες που φορούσαν στολές της Οθωμανικής περιόδου να στέκονται μπροστά στο βήμα στο οποίο πραγματοποίησε την ομιλία του, ο Ερντογάν δεν δίστασε να μιλήσει και για πολέμους που θα έρθουν.

«Μια εποχή κλείνει, μια εποχή ανοίγει», είπε χαρακτηριστικά για τους πολέμους του παρελθόντος και πρόσθεσε: «Ναι, ο Θεός να ελεήσει τους προγόνους που άνοιξαν και έκλεισαν την εποχή. Ας είναι προκαταβολικά ευλογημένοι οι πόλεμοι των παιδιών μας που θα κλείσουν την εποχή και θα ανοίξουν την εποχή».

«Καρφιά» εναντίον των ΗΠΑ από τον Τούρκο πρόεδρο

Η Τουρκία δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία, δήλωσε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι», πρόσθεσε απαντώντας σε μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν την Τρίτη ότι «ανησυχούν βαθιά» από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Πράις.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικές ειδήσεις