ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία στην Ευρώπη - Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στην ήπειρο. Σε επιφυλακή η Ελλάδα.
AP

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ισπανία, η Αγγλία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα. Ακολουθεί το Βέλγιο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Έξαρση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο είναι προς το παρόν οι χώρες με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή εν όψει της αύξησης αυτής.

Η Αγγλία διατηρεί τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη με 190 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 30 Μάϊου. 183 από αυτά είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4 στην Σκωτία και 2 στη Βόρεια Ιρλανδία σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 30 νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 186, τον υψηλότερο από την τρέχουσα έξαρση.

Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε 5 νέα κρούσματα σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 143.

To Βέλγιο έφτασε τα 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

Η ιογενής ασθένεια «ευλογιά των πιθήκων» («monkeypox») εμφανίζεται ως επί το πλείστον στη δυτική και κεντρική Αφρική και μόνο πολύ περιστασιακά εξαπλώνεται αλλού. Ωστόσο σε μια τρέχουσα σειρά κρουσμάτων, περισσότερες από 30 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική έχουν αναφέρει την ασθένεια - με περισσότερες από 550 επιβεβαιωμένες ή ύποπτες λοιμώξεις, κυρίως στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις