ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απειλεί Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία με πύραυλο «Satan-2»

Η Ρωσία απειλεί Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία με πύραυλο «Satan-2»
Twitter

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Σερβία εξαιτίας της άρνησης τριών χωρών να του δώσουν άδεια να πετάξει από τον εναέριό τους χώρο και το Κρεμλίνο έγινε... έξαλλο!

Αποφασισμένη να δείξει τα... δόντια της για ακόμη μια φορά είναι η Ρωσία, καθώς μέσω του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος «Roscosmos», Nτμίτρι Ρογκόζιν, απείλησε Μαυροβούνιο, Βουλγαρία αλλά και Σκόπια με τον διηπειρωτικό πύραυλο «Satan-2».

Αιτία ήταν το γεγονός πως οι τρεις χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, γεγονός που εξόργισε το Κρεμλίνο, αναγκάζοντάς τον να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν έβαλε όμως στο στόχαστρο και τη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο μπορούσαν να σταματήσουν το αεροπλάνο του Λαβρόφ, δεν θα σταματήσουν έναν πύραυλο Sarmat 208 τόνων- γνωστό και ως Satan-2.

Σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (βαλλιστικό πύραυλο); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο διευθυντής της «Roscosmos».

Οργή Λαβρόφ: Εχθρική και αδιανόητη η κίνηση Σκοπίων, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου

Την έντονη δυσφορία του Κρεμλίνου, προκάλεσε η απόφαση των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, να σφραγίσουν τον εναέριο χώρο του, προκειμένου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών να μην καταφέρει να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σερβία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «αδιανόητη» κίνηση των τριών βαλκανικών χωρών, χαρακτηρίζοντάς το παράλληλα «σκανδαλώδες και πρωτοφανές», μέτρο.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα προσκαλέσει τον Σέρβο ομόλογό του στη Μόσχα, τονίζοντας παράλληλα ότι «το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία».

Η Ρωσία έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια των τριών βαλκανικών κρατών, συμπληρώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας».

Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν μπορούν να ντρέπονται».

Σχετικές ειδήσεις