ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Εκτακτη συνεδρίαση μετά το «αμόκ» στις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η εκτίναξη των αποδόσεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα κινητοποιούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση «για να συζητηθούν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς» 

Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορισμού επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση σήμερα το πρωί (15/6) για να συζητήσει το πρόσφατο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ υποσχέθηκε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων της Γερμανίας και των πιο χρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Οι γερμανικές αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, σημείο αναφοράς για την κοινή νομισματική ένωση, έφθασαν στο 1,77% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του 2014, ενώ οι αντίστοιχες στην Ιταλία ήταν 240 μονάδες βάσης υψηλότερες, στο μεγαλύτερο spread από τις αρχές του 2020.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου μισό % στο 1,0475 έναντι του δολαρίου νωρίς την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Iζαμπέλ Σνάμπελ, επικεφαλής των εργασιών αγοράς της τράπεζας, δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση και είναι έτοιμη να αναπτύξει τόσο υπάρχοντα όσο και νέα εργαλεία εάν διαπιστώσει ότι η ανατιμολόγηση της αγοράς είναι «άτακτη».

«Δεν θα ανεχτούμε αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης που υπερβαίνουν θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Υποστήριξε ότι ως πρώτη γραμμή άμυνας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μετρητά από ομόλογα που λήγουν σε πιεσμένες αγορές και, εάν χρειαστεί, η τράπεζα θα μπορούσε να επινοήσει ένα νέο μέσο.

Τάχθηκε ωστόσο κατά της προληπτικής ανακοίνωσης ενός «νέου εργαλείου», καθώς θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση με προϋποθέσεις, όρια και διασφαλίσεις που τίθενται κατά περίπτωση

Σχετικές ειδήσεις