ΚΟΣΜΟΣ

Tραγωδία στο Τέξας: Στο φως η πρώτη φωτογραφία των αστυνομικών την ώρα του μακελειού

H επίμαχη φωτογραφία των αστυνομικών στο Ουβάλντε
H επίμαχη φωτογραφία των αστυνομικών στο Ουβάλντε

Η πρώτη φωτογραφία ένοπλων αστυνομικών που περιμένουν στο διάδρομο του σχολείου στο Ουβάλντε του Τέξας δόθηκε σήμερα (21/6) στη δημοσιότητα

Κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες που δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να περιμένουν σε έναν διάδρομο κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών που σκόρπισαν το θάνατο στο σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας. Το μα

Οι αξιωματικοί έφτασαν νωρίτερα στην επίθεση και με ισχυρότερα όπλα από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που είχαν πρόσβαση στα έγγραφα έρευνας. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να σταματήσει την επίθεση. Είκοσι ένας άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς της 24ης Μαίου.

Η αστυνομία του Τέξας δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις αναφορές. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους πυροβολισμούς στο Δημοτικό Σχολείο Robb αναμένεται να παρουσιαστούν σε δημόσια ακρόαση στη Γερουσία του Τέξας αργότερα σήμερα.

Η επίθεση από έναν 18χρονο ντόπιο, τον Σαλβαδόρ Ράμος έχει επαναφέρει τις συζητήσεις σχετικά με τους κανονισμούς για τα όπλα. Το Austin American-Statesman και το KVUE λένε ότι τα έγγραφα, η πηγή των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί, δείχνουν ότι ο ένοπλος μπήκε στο σχολείο στις 11:33 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν 11 αστυνομικοί έφτασαν μέσα σε τρία λεπτά και ένας αξιωματικός με βαλλιστική ασπίδα ήταν στο κτίριο στις 11:52. Αυτό συνέβη αφού ο αρχηγός της αστυνομίας της σχολικής περιφέρειας Πίτερ Αρεντόντο είχε αναφέρει ότι ο ένοπλος «πυροβολούσε διαρκώς» και ότι η αστυνομία είχε μόνο «πιστόλια», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι ο Αρεντόντο προσπάθησε επίσης να μιλήσει με τον ένοπλο, ρωτώντας τον αν μπορούσε να τον ακούσει. Η αστυνομία τελικά παραβίασε την πόρτα της τάξης όπου βρισκόταν ο ένοπλος στις 12:50. Ο δράστης έπεσε νεκρός από μέλη της Τακτικής Μονάδας Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παιδιά τηλεφωνούσαν μανιωδώς στην άμεση δράση για να αναφέρουν πολλά θύματα πυροβολισμών. Ανήσυχοι γονείς προσπάθησαν επίσης να εισέλθουν, καθώς η αστυνομία τους εμπόδιζε να μπουν μέσα. Οι ερευνητές λένε ότι τα μηνύματα από τα παιδιά δεν μεταδίδονταν στους αστυνομικούς στο σημείο, οι οποίοι περίμεναν περισσότερη δύναμη πυρός για να φτάσουν πριν αντιμετωπίσουν τον δολοφόνο που κρατούσε τουφέκι.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» επειδή πίστεψε ότι η κατάσταση είχε αλλάξει από ενεργό σκοπευτή σε φρουρούμενο δράστη και ότι είχαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την απάντησή τους.

Η καθυστερημένη απάντηση βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών ερευνών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Τη Δευτέρα, οι γονείς των θυμάτων και άλλα μέλη της κοινότητας ζήτησαν την παραίτηση του Αρεντόντο.